5 tips til feiring av Pannekakedagen 13. februar

Publisert – Sist oppdatert 13.02.2024
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Lamia El Jardani, Mari Kolbjørnsrud, Wanda Nordstrøm, Hilde Grøtte, Gard Eirik Arneberg, Ida Ramberg/iNord

Tirsdag etter fastelavnssøndag feires den internasjonale pannekakedagen, og pannekaker i ulike former spises verden over. Bli med på feiringen du også!

Ta med deg turgruppa, skoleklassen, barnehagen eller nabolaget ut i nærmiljøet og stek pannekaker på bålet eller primusen!

Pannekakedagen ble til fordi den i kristen tradisjon var siste dagen før fasten startet, og man ønsket å spise seg opp med feit mat og å bruke opp ferske matvarer som ikke ville holde seg gjennom fastetiden. Dagen kalles også feitetirsdag, og pannekaker var ofte en del av menyen.

Pannekakedagen faller alltid på tirsdagen etter fastelavnssøndag, og i 2024 er det tirsdag 13. februar. Her har vi samlet noen oppskrifter til pannekaker du kan lage og spise ute på tur!

BLI MED Hanan Abdelrahman og feire Pannekakedagen! finn din pannekakefavoritt og inviter med deg noen ut på tur tirsdag 13. februar. Hanan har valgt marokkansk msemen. Foto: Lamia El Jardani.

Msemen fra Marokko:

Msemen blir referert til som pannekaker, lefse og flatbrød, og i Marokko serveres de ofte til frokost sammen med litt honning og nytrukket myntete eller kaffe. Msemen er kanskje ikke det enkleste å lage på tur, men er helt supert å pakke med seg hvis du lager dem på forhånd.

Se oppskrift på msemen her. 

BÅL: Msemen smaker aller best når de er varme. Legg dem over bålet eller i stekepanne i noen minutter, til de er gjennomvarme, myke inni og litt crispy utenpå. Digg! Foto: Mari Kolbjørnsrud

Blinis fra Russland:

Blinis er små pannekaker laget av bokhvete og gjær, og regnes som en russisk nasjonalrett. Selv om blinis tradisjonelt serveres med rogn og crème fraiche, er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene. I denne oppskriften bruker vi sopp, spinat og fetaost. Visste du at man i Russland har en hel pannekakeuke? Feiringen kalles Maslenitsa og har røtter fra både hedensk og kristen tradisjon. Her kan du lese mer om denne russiske pannekakeuka. 

Se oppskrift på blinis her. 

BLINI spises ofte som middagspannekaker med mettende fyll på i Russland. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Kisera – gjærede pannekaker fra Sudan:

Kisera lages vanligvis med maismel. Siden disse pannekakene ikke inneholder sukker, egner de seg godt som middagspannekaker med fyll som for eksempel ost og skinke. Røra må lages dagen før turen for å få den karakteristiske syrlige smaken.

Se oppskrift på kisera her. 

SØTT ELLER SALT: Søtt syltetøy så vel som salt pålegg passer til kiseraene. Foto: Hilde Grøtte.

Crepes – franske pannekaker:

Franske pannekaker, crepes, er en tynnere utgave av den «tradisjonelle» norske pannekaken og serveres ofte som dessert.

Se oppskrift på crepes her. 

POPULÆRT Nystekte pannekaker med blåbær på. En slager for store og små. Foto: Gard Eirik Arneberg.

Injera fra Eritrea og Etiopia:

Injera er surdeigspannekaker fra Eritrea og Etiopia, som spises sammen med tilbehør. I disse pannekakene brukes bokhvete og teff, et smaksrikt urkorn fra Etiopia, og de er derfor naturlig glutenfrie.

Se oppskrift på injera her. 

FRISTENDE TALLERKEN: Zigni, servert med injera, grønnkål og mangold. Foto: Ida Ramberg/Inord.

Tips:

  • Lag gjerne pannekakerøra hjemme/inne på forhånd, og ha den med i en flaske.
  • En annen variant er å steke pannekakene ferdig før tur og ta dem med i matboksen.
  • Er du usikker på hvordan du lager et godt matlagingsbål? Sjekk ut våre tips her. 

 

God tur på Pannekakedagen! 

Del denne artikkelen