Det beste matlagingsbålet

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Gard Erik Arneberg/Norsk Friluftsliv, Mari Kolbjørnsrud

Lurer du på hvordan du lager et bål som egner seg best mulig til matlaging? Her gir vi deg noen tips.

Skal du lage mat på bål er et lite bål mest effektivt. Hvordan du bygger opp bålet har også betydning for hvor godt det egner seg for matlaging.

Tre båltyper som egner seg godt til matlaging

PYRAMIDEBÅL

Pyramidebålet er det vanligste bålet, og egner seg godt til kos og varme.

Slik lager du et pyramidebål: Legg never og tørre småkvister i en pyramide og tenn på. Når du har fått de første flammene, begynner du å legge opp veden i en pyramideform, først småkvist, så grovere ved etter hvert som varmen blir sterkere. Pass på å holde liv i bålet: Legg på ved, sørg for god trekk (luft) rundt bålet og kontakt mellom vedkubbene.

 

PAGODEBÅL

Pagodebålet passer bra til matlaging og kaffekoking, fordi kjelene står flatt og støtt på bålet.

Slik lager du et pagodebål: Legg de største kubbene ved siden av hverandre som et slags gulv nederst. På tvers av disse legger du litt mindre kubber, og så et nytt lag på tvers av disse igjen. Ha litt avstand mellom kubbene, slik at luft kommer til. På toppen legger du opptenningsveden, som et lite pyramidebål. Når du tenner på småveden på toppen, vil bålet brenne nedover, og etter hvert vil også de store kubbene ta fyr. Fuktig ved nederst i lagene vil tørke underveis.

Pagodebålet er det bålet som passer best om vinteren, helst med kraftig rå ved i bunnen som en beskyttende såle mot det fuktige underlaget. Si – den bålet tennes på toppen, bruker det tid før det smelter ned i snøen.

 

JEGERBÅL

Et godt egnet bål for matlaging er å fyre mellom to-tre store flate steiner. Kjelen står stødig og varmen kan enkelt reguleres ved å legge inn småved når det er behov for det. Kjelen kan også enkelt trekkes til side hvis det blir for varmt.

 

Du kan lese mer om ulike båltyper her (inkludert illustrasjoner)

PAGODEBÅL: Linde Gussiås bygger opp et fint pagodebål som skal brukes til å lage taco med familien.

Vent på glørne

For steking og baking er det best å vente på glørne, da er varmen sterkest og du slipper sotete og brent mat.

For å få mye glør er det lurt å fyre opp et bål med god størrelse i starten, som danner en fin glohaug etter en stund. Hold bålet og glohaugen vedlike ved å bruke småved, som brenner fort og skaper en effektiv varme.

Men det var den tålmodigheten da….

GLOHAUG: Når du har rødglødende glør i bålet passer det perfekt å begynne med matlagingen.

Del denne artikkelen