Msemen – marokkanske pannekaker

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Hanan Abdelrahman, Mari Kolbjørnsrud

Msemen, eller Rghaif, blir referert til som pannekaker, lefse og flatbrød. Uansett navn eller sort er det ypperlig turmat!

Kanskje ikke det enkleste å lage på tur, men msemen er helt supert å pakke med seg. Pannekakene serveres ofte til frokost sammen med litt honning og nytrukket myntete eller kaffe.

Slik lager du msemen hjemme:

Porsjoner
1 porsjon gir ca. 2 pannekaker

Ingredienser

 • 150 g
  siktet hvetemel (+ ekstra til elting)
 • 150 g
  semulegryn (+ ekstra til dryss)
 • 0.5 ts
  salt
 • 120 ml
  lunkent vann
 • 4 ss
  vegetabilsk olje
 • 20 g
  smeltet smør

BÅL: Msemen smaker aller best når de er varme. Legg dem over bålet eller i stekepanne i noen minutter, til de er gjennomvarme, myke inni og litt crispy utenpå. Digg! Foto: Mari Kolbjørnsrud


1

Bland alt melet, salt, 120 ml lunkent vann og 2 ss vegetabilsk olje. Blant alt godt sammen. Deigen skal ikke være for klissete eller for tørr, litt som pizzadeig. Når deigen er godt blandet, elt i 15 minutter til den er lett og myk.

2

Når deigen din er klar, deler du deigen i små baller og legg på et brett. Drypp vegetabilsk olje lett over bollene og dekk til med en ren håndduk. La stå i 30 minutter på et varmt sted.

3

Mens bollene hviler, bland smeltet smør og 2 ss vegetabilsk olje i en liten bolle.

4

Legg bolledeigene på en benkeplate og press de litt lett ned. Hell omtrent 0,5 ts med smør og olje-blandingen på toppen av hver bolle. Flat de ut til sirkler med en tykkelse på ca 0,5 cm. Du må være rask for denne prosessen, ellers vil deigen tørke ut.

5

Brett hver side av deigen loddrett og deretter horisontalt mot midten for å lage en firkant. Plasser de brettede firkantene på en smurt overflate og dekk til med en klut eller en plastfolie.
Gjenta den samme prosessen til du har brettet alle deigkulene.

6

Varm opp en panne med litt olje til medium varme. Legg firkantene med msemen på en varm panne og stek på hver side, vend flere ganger til de er gyldne.

7

Server varm med en gang eller pakk de med på tur. Spis de med alt du har lyst på, søtt eller salt - prøv gjerne honning og myntete!

Tips! Server sammen med marokkansk myntete.

Oppskriften er fra: Lamia El Jordari fra Turfølge Oslo og Omegn som delte sin oppskrift på marokkanske pannekaker med oss.

TUROPPLEVELSER: Lamia El Jordari og Hanan Abdelrahman nyter lunsj på tur. Hanan Abdelrahman (t.h.) er mattelærer, høgskolelektor, gründer og forfatter – og elsker å gå tur! Hun og to venninner startet turgruppen Turfølge Oslo og omegn 

Del denne artikkelen