Pannekaker er godt og kjempeenkelt å ha med på tur! Lager du røren hjemme og forbereder tilbehøret, er det egentlig bare stekingen som gjenstår.
Du kjenner kanskje best til russiske pannekaker som blini, men da som små kanapeer med russisk kaviar og crème fraiche. Blini er bare russisk for «pannekaker», og størrelse på dem bestemmer du selv. Og selv om de tradisjonelt serveres med rogn og crème fraiche, er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene. I denne oppskriften bruker vi sopp, spinat og fetaost.
Det som skiller russiske pannekaker fra den klassiske pannekakerøren, er gjær. Skal man lage ekte russiske pannekaker, skal det være bokhvete i røren, og da blir de ganske grove. For en finere versjon bruker man vanlig hvetemel. Med bokhvete er retten glutenfri, men deigen er vanskeligere å få smidig.
Ingredienser
-
3 dlmelk
-
3 dlmel
-
2egg
-
50 gsmør (eller 3 ss vegetabilsk olje)
-
15 gfersk gjær
-
1 sssukker (valgfritt)
-
1 tssalt
-
1 flaskeflytende stekemargarin, til steking
-
3 dlchampignon eller aromasopp i skiver
-
1 posevasket og spiseklar spinat
-
400 gfetaost
Forberedelser hjemme:
- Kutt opp tilbehør.
- Lag røren og fyll på tomflaske eller termos.
Slik lager du røren:
Varm opp melk til 37 grader som du rører ut gjæren i.
Tilsett de tørre ingrediensene og rør til en jevn blanding.
Skill eggeplommer og hvite. Visp eggeplommene før du rører de inn i blandingen.
Dekk til bollen og la stå til heving en times tid i romtemperatur.
Visp eggehvitene stive. Smelt smør og vend dette inn i blandingen før du vender inn de stive eggehvitene.
På tur – slik gjør du:
Stek pannekakene i smør eller flytende margarin. Legg til side, pakk gjerne inn i aluminiumsfolie så det holder varmen mens du tilbereder fyllet.
Stek soppen til den brunes, og legg så til spinaten til den faller sammen. Bland.
Bland sammen med fetaost og legg fyllet i pannekakene.
Oppskriften er hentet fra boken 9 Tastes of Life – The Gastronomic Heritage of the Nordic Countries and Russia av Ekaterina Bagreeva.