Blini – russiske middagspannekaker

Publisert – Sist oppdatert 13.02.2024
Tekst: Tonje Refseth – Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Pannekaker er godt og kjempeenkelt å ha med på tur! Lager du røren hjemme og forbereder tilbehøret, er det egentlig bare stekingen som gjenstår.

Du kjenner kanskje best til russiske pannekaker som blini, men da som små kanapeer med russisk kaviar og crème fraiche. Blini er bare russisk for «pannekaker», og størrelse på dem bestemmer du selv. Og selv om de tradisjonelt serveres med rogn og crème fraiche, er det kun fantasien og smaksløkene som setter begrensningene. I denne oppskriften bruker vi sopp, spinat og fetaost.

Det som skiller russiske pannekaker fra den klassiske pannekakerøren, er gjær. Skal man lage ekte russiske pannekaker, skal det være bokhvete i røren, og da blir de ganske grove. For en finere versjon bruker man vanlig hvetemel. Med bokhvete er retten glutenfri, men deigen er vanskeligere å få smidig.

 

FORBEREDELSER: Lag pannekakerøra hjemme på forhånd, og ha den på en flaske.

Porsjoner

Ingredienser

  • 3 dl
    melk
  • 3 dl
    mel
  • 2
    egg
  • 50 g
    smør (eller 3 ss vegetabilsk olje)
  • 15 g
    fersk gjær
  • 1 ss
    sukker (valgfritt)
  • 1 ts
    salt
  • 1 flaske
    flytende stekemargarin, til steking
  • 3 dl
    champignon eller aromasopp i skiver
  • 1 pose
    vasket og spiseklar spinat
  • 400 g
    fetaost

Forberedelser hjemme:

  • Kutt opp tilbehør.
  • Lag røren og fyll på tomflaske eller termos.

Slik lager du røren:


1

Varm opp melk til 37 grader som du rører ut gjæren i.

2

Tilsett de tørre ingrediensene og rør til en jevn blanding.

3

Skill eggeplommer og hvite. Visp eggeplommene før du rører de inn i blandingen.

4

Dekk til bollen og la stå til heving en times tid i romtemperatur.

5

Visp eggehvitene stive. Smelt smør og vend dette inn i blandingen før du vender inn de stive eggehvitene.

PERFEKT TURMAT: Hell røren over på en flaske så er det bare å ta med seg når man skal ut på tur. Vel fremme er det bare å varme opp stekepannen på bålet, eller primus. Rist flasken og eventuelt tilsett mer melk om den har blitt tykkere.

På tur – slik gjør du:


1

Stek pannekakene i smør eller flytende margarin. Legg til side, pakk gjerne inn i aluminiumsfolie så det holder varmen mens du tilbereder fyllet.

2

Stek soppen til den brunes, og legg så til spinaten til den faller sammen. Bland.

3

Bland sammen med fetaost og legg fyllet i pannekakene.

PANNEKAKER MED FYLL: Disse russiske middagspannekakene er fylt med spinat, fetaost og sopp.

Oppskriften er hentet fra boken 9 Tastes of Life – The Gastronomic Heritage of the Nordic Countries and Russia av Ekaterina Bagreeva.

Del denne artikkelen