
Ssam er en koreansk tradisjonsrett bestående av små fylte salat-«wraps».
Tadisjonelt lages ssam ved å pakke kjøtt (og/eller ris og småretter) inn i salatblader. Den spises vanligvis i ett jafs, gjerne med litt ssamjang og annen garnish som kimchi, hvitløk eller grønnløk. Denne varianten inneholder skogsopp.
Ingredienser
-
600 gramblandet skogsopp
-
2 stkhjertesalat
-
1 stkkrydderblanding (se oppskrift under)
-
1 stksaus (se oppskrift under)
-
1 stktopping (se oppskrift under)
Krydderblanding:
– 1 ss tørket og knust kombu
– 1 ts gochugaru
– ½ ts hvitløkspulver
– ½ ts malt sort pepper
– ½ ts salt
– ½ msg
– ½ ts røkt paprika
– ½ ts sesamfrø
Saus:
– 1 toppet ss doenjang (fermentert bønnepaste)
– 1 ts gochujang
– 1 fedd hvitløk, revet
– ½ ts sukker
– 1 ss sesamolje
– ½ ts mirin
– 1 ts sesamfrø
– 1 halv løk grovhakket
Topping:
– ½ finstrimlet norsk kål
– 2 vårløk hakket
– Sesamfrø
Slik gjør du:
Lag krydderblandingen: Bland alle krydder og sesamfrø i en liten skål og sett til side.
Lag sausen: Rør doenjang, gochujang, hvitløk, sukker, sesamolje, mirin og sesamfrl til en jevn paste. Smak til. Ha i mer av det du vil hvis du synes noe mangler.
Stek soppen: Rens og riv soppen i grove biter. Varm en panne med nøytral olje og stek soppen på høy varme til den blir gyllen. Strø over litt av krydderblandingen mot slutten av
steketiden.
Sett sammen ssam: Legg et salatblad på tallerkenen. Ha på saus nederst og legg på soppen. Topp med kål og vårløk blandet inn med krydderblandingen.
Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund. Se mer info her: https://soppognyttevekster.no/
