Crepes – franske pannekaker

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Gard Erik Arneberg/Norsk Friluftsliv

Franske pannekaker, crepes, er en tynnere utgave av den «tradisjonelle» norske pannekaken og serveres ofte som dessert.

Det er samme innhold i røren, men den har ofte noen færre egg og mer melk, og røren er kanskje noe mer tyntflytende. Årsaken til dette er at pannekakene skal være veldig tynne.

PERFEKT TURMAT: Hell røren over på en flaske så er det bare å ta med seg når man skal ut på tur. Vel fremme er det bare å varme opp stekepannen på bålet, eller primus. Rist flasken og eventuelt tilsett mer melk om den har blitt tykkere.

Porsjoner

Ingredienser

 • 3 dl
  hvetemel
 • 1 klype
  sukker
 • 1 klype
  salt
 • 4 stk
  egg
 • 6 dl
  melk
 • 1 dæsj
  smør (til steking)

For en mer klassisk pannekakerøre kan du ta bort 1 egg og en dl melk.

Tips til topping! Crepes serveres ofte med bare et dryss av sukker, crepes sucree, men smaker like godt med tradisjonelt blåbærsyltetøy som her. Eller sjokoladepålegg og jordbær eller banan. Det er selvfølgelig lov å putte på salte ting, men da kalles det ofte en galette og ikke crepes i Frankrike.

Slik gjør du:


1

Røren lager du ved å blande alt det tørre. Lag en fordypning i midten, knekk i eggene og rør alt sammen mens du heller i melken. Røren skal være som kremfløte.

2

Hell røren over på en flaske eller lignende, og sett i kjøleskapet en time eller helst over natten. Så er det bare å ta med seg når man skal ut på tur sammen med det man vil ha på de.

3

Vel fremme er det bare å varme opp stekepannen på bålet, eller primus. Husk smør til å steke. Rist flasken, eller rør opp røren og eventuelt tilsett mer melk om det har blitt tykkere.

4

Hell røren i panna og vend på panne så røren smøres tynt utover.

5

Bruk en stekespade og løsne rundt kantene før du snur den. Ikke la den steke for lenge da det er meningen at det skal være litt deigete.

6

Gjenta til du har stekt opp røren, eller så mange du vil ha, og husk smør mellom hvergang så den ikke brenner seg.

7

Deretter er det bare å ta på det man liker best. Bon appetit!

POPULÆRT: Blåbærplukking en en fin aktivitet for store og små - enda bedre er det når blåbærene kan nytes på toppen av nystekte pannekaker etterpå. Foto: Gard Eirik Arneberg.

Del denne artikkelen