Hele Norge bålte 18. januar: Kronprinsen fikk smake marokkansk suppe

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Paulina Cervenka, Mari Kolbjørnsrud

I hundrevis av bygder og byer fra nord til sør markerte folk åpningen av Friluftslivets år med «Hele Norge båler». På Sognsvann i Oslo fikk H.K.H. Kronprins Haakon servert marokkansk suppe fra organisasjonen Søstre & Friluft.

– Det var en fantastisk opplevelse å få bidra med tradisjonell marokkansk mat på et friluftslivsarrangement som dette, sier Lamia El Jardani, som er leder for den flerkulturelle turgruppen Søstre & Friluft.

– Å dele marokkansk mat i naturen på denne måten gir en unik mulighet til å bygge broer mellom kulturer. Dette er veldig positivt, ikke bare fordi det beriker opplevelsen, men også fordi det fremmer samhold og respekt mellom mennesker, mener el Jardani.

På menyen sto den marokkanske suppa harira, i tillegg til marokkansk myntete.

– Maten fanget oppmerksomheten og skapte nysgjerrighet hos mange, kommenterer hun.

KONGELIG SERVERING: Saliha Azagagh (til venstre) har laget en tradisjonell marokkansk suppe som Kronprinsen fikk smake på. -Det var veldig hyggelig å møte Kronprinsen og gøy at han likte suppa, sier Lamia El Jardani (nummer to fra venstre).

Marokkansk, japansk og persisk turmat

H.K.H. Kronprins Haakon er høyt beskytter av Friluftslivets år og holdt åpningstale på Hele Norge båler-arrangementer på Sognsvann, hvor over 20 organisasjoner var tilstede med aktiviteter. Han gikk en runde for å besøke organisasjonene og la inn et stopp i Turmat fra hele verden-teltet.

– Det var en stor ære å servere suppe til selveste Kronprinsen! Og vi fikk muligheten til å fortelle om hvordan det å lage mat ute rundt bålet, sammen med folk fra ulike kulturer, styrker fellesskapet og skaper en dypere forståelse for hverandre, forteller El Jardani.

– Og så var det gøy at Kronprinsen likte suppa, legger hun til.

Også den persiske kulturforeningen PARS bidro med matservering, og det samme gjorde deltakere ved kokkelinja på Oslo Voksenopplæring Helsfyr i samarbeid med Norges sopp- og nyttevekstforbund. PARS serverte en persisk gryte, mens kokkeklassen serverte en japansk buljong.

– Nå har vi servert 1000 porsjoner buljong med traktkantarell, forteller Pål Karlsen ved Norges sopp- og nyttevekstforbund, som er strålende fornøyd med samarbeidet med kokkeklassen ved voksenopplæringen.

OPPSKRIFT: Marokkansk myntete

OPPSKRIFT: Kashk-e Bademjan (persisk auberginegryte)

PERSISK ESTETIKK: PARS iransk kulturforening serverte serverte en persisk gryte, vakkert dandert før servering.

– Et samarbeid som dette er skikkelig vinn-vinn for begge parter, fortsetter Karlsen. Servering av så mye mat som dette krever at vi har mange flinke hender tilgjengelig, og det finnes absolutt i en skoleklasse med kokk- og servitørelever. Det de får tilbake er erfaring og god trening, både faglig og språklig.

– For oss i sopp- og nyttevekstmiljøet er det også fint å ha en gruppe frivillige som samlet speiler dagens norske befolkning. Alt blir bare bedre, mener han.

OPPSKRIFT: Dashi – japansk buljong.

LES MER: En vinneroppskrift for inkludering: -Det er i maten vi møtes

JA TIL SAMARBEID: Deltakere ved kokkeklassen på Oslo Voksenopplæring Helsfyr lagde og serverte 1000 porsjoner japansk buljong med traktkantarell. - Samarbeid som dette er vinn-vinn for alle parter, sier Pål Karlsen (nummer seks fra venstre) i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Foto: Siri Meland

700 bålarrangementer

Nesten 700 bålarrangementer ble gjennomført over hele landet, og flere av organisasjonene benyttet seg av inkluderingsverktøyet Turmat fra hele verden. Servering av meksikansk kakao var en slager mange steder.

Også på Karmøy bidro deltakere ved voksenopplæringen med matservering. Her arrangerte Snurrevarden 4H Gård Hele Norge båler og Åpen gård, og inviterte voksenopplæringen til samarbeid.

– Fem av deltakerne ved voksenopplæringen lagde matretter fra sitt hjemland på bålet. Maten ble delt ut gratis på arrangementet, forteller Ynskje Kaldheim ved Snurrevarden 4H Gård.

Aktivitetene var spikking, stell av hest, besøke dyrene på gården, gå på stylter, og bålkos og grilling. I tillegg til Karmøy kommune, med frivillighetskoordinator, voksenopplæringen og flyktningetjenesten, var 4H Rogaland, Nord-Karmøy husflidslag og Karmøy Røde Kors samarbeidspartnere ved arrangementet.

– Mange var engasjert i planleggingen og gjennomføringen av dette arrangementet, og vi nådde bredt ut gjennom våre gode samarbeidspartnere, forteller Kaldheim.

– Ved å engasjere deltakerne ved voksenopplæringen nådde vi ut til en målgruppe vi ellers ikke når, og de tok med seg venner og kjente i tillegg, legger han til.

– Tilbakemeldingene fra bidragsyterne var bare positive, og de tilbød seg å gjøre dette igjen, avslutter han.

LES MER: Tips til samarbeid

MAT FRA EGEN KULTUR: Deltakere ved voksenoppLæringen i Haugesund bidro med mat fra egen matkultur på Hele Norge båler-arrangementet til Snurrevarden 4H Gård.

Del denne artikkelen