Drikke 

Meksikansk kakao

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Paulina Cervenka

Denne meksikanske varianten av varm kakao inneholder kanel, vanilje og bittelitt chili.

Varm drikke med chili og mørk sjokolade er noe urbefolkningen i Sør-Amerika har brukt i tusenvis av år. Dagens varianter med melk ble oppdaget i Mexico, og i dag er Mexico det landet i Sør-Amerika som aller mest bruker kakao i mat og drikke.

Porsjoner
1 porsjon gir 1 kopp

Ingredienser

  • 8 dl
    melk, valgfri type
  • 200 gram
    mørk kokesjokolade
  • 50 gram
    sukker
  • 1 ts
    kanel
  • 1 ts
    vaniljesukker
  • 0.5 ts
    chilipulver (NB: mengde etter eget ønske)
  • 1 klype
    salt

Slik gjør du: 


1

Hakk sjokoladen og smelt den sammen med litt av melka.

2

Når sjokoladen er smeltet tilsetter du resten av melka, i tillegg til kanel, vaniljesukker, chili og salt. Varm opp under omrøring. Kakaoen skal ikke koke.

3

Drikk kakaoen rykende varm, gjerne med krem eller vaniljeis og et dryss kanel på toppen.

Tips: 

  • Bruk så lite eller mye chili du ønsker, ut ifra hvor sterk du liker kakaoen.
  • Bruk gjerne fersk chili, vaniljestang snittet i to og kanelstang i stedet for tørket krydder. I så fall må du sile krydderne til slutt.

 

Nysgjerrig på kakaoens historie? 

Kakaotreet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og det er funnet spor som viser at maya-indianerne dyrket og brukte sjokolade allerede for 5000 år siden.

Mayaene brukte kakaobønnene, som de kalte cacahuatl (opphavet til ordet kakao), i en hellig drikk som besto av blant annet vanilje og chili. De trodde at kakaoplanten var en gave fra gudene. Det latinske navnet theobroma, som betyr «gudemat», er inspirert av dette. Aztekerne kalte planten xocolatl, som er opphavet til ordet sjokolade.

På 1500-tallet kom kakaoen over til Europa, men var lenge en drikk kun for de rike. Sjokolade som vi kjenner den i dag, så først dagens lys på 1800-tallet.

Kakaotreet vokser fremdeles vilt i regnskogområdene i Amazonas, og blir ellers dyrket over store deler av den tropiske verden. Landene i Vest-Afrika (Elfenbenskysten og Ghana) og Indonesia er i dag de største produsentene og eksportørene av kakao.

Kilder: Wikipedia

 

EN VARM KOPP med kakao slår aldri feil. Denne meksikanske kakaoen er ekstra varm fordi den inneholder chili.

Del denne artikkelen