Dashi – japansk buljong

Tekst: Norges sopp- og nyttevekstforbund – Foto: Anette Schive/NSNF
Japan 

Dashi er en type kraft som inngår i svært mange matretter i det japanske kjøkken.

Denne dashien er laget på sukkertare og tørket traktkantarell – en perfekt buljong for norske vinterdager.

Først lager du selve dashien (buljongen): 

Porsjoner
1 porsjon gir 2 dl buljong

Ingredienser

  • 40 gram
    tørket sopp (traktkantarell eller annen vill sopp)
  • 15 gram
    tørket fingertare eller sukkertare
  • 50 ss
    grønnsakskraft-pulver med urter, for eksempel Vegeta
  • 2 liter
    vann

1

Legg alle ingredienser i bløt i kaldt vann, gjerne natten over eller minimum 30 min.

2

Kok opp og la kraften koke på lav varme i 20 minutter

3

Avkjøl kraften og sil fra tang og sopp. Ta gjerne vare på soppen, den kan brukes til sylting eller andre retter senere.

4

Kraften er nå ferdig. Sett kjølig og den holder seg fint i 5-8 dager.

Slik serverer du dashi: 

Porsjoner
1 porsjon gir 2 dl buljong

Ingredienser

  • 20 gram
    purre i tynne skiver
  • 10 gram
    stangselleri i tynne skiver
  • 10 gram
    vårløk i tynne skiver

1

Smelt smør i en gryte og stek purre, stangselleri og vårløk lett ( til det er gyllent, ikke brunt!).

2

Tilsett varm kraft og server i en kopp.

Oppskriften er fra: Zoe Christiansen, i samarbeid med Norges sopp- og nyttevekstforbund og Oslo Voksenopplæring Helsfyr.

DASHI med traktkanraell og fingertare - varmt og mettende på kalde vinterdager.

Del denne artikkelen