
Dashi er en type kraft som inngår i svært mange matretter i det japanske kjøkken.
Denne dashien er laget på sukkertare og tørket traktkantarell – en perfekt buljong for norske vinterdager.
Først lager du selve dashien (buljongen):
Ingredienser
-
40 gramtørket sopp (traktkantarell eller annen vill sopp)
-
15 gramtørket fingertare eller sukkertare
-
50 ssgrønnsakskraft-pulver med urter, for eksempel Vegeta
-
2 litervann
Legg alle ingredienser i bløt i kaldt vann, gjerne natten over eller minimum 30 min.
Kok opp og la kraften koke på lav varme i 20 minutter
Avkjøl kraften og sil fra tang og sopp. Ta gjerne vare på soppen, den kan brukes til sylting eller andre retter senere.
Kraften er nå ferdig. Sett kjølig og den holder seg fint i 5-8 dager.
Slik serverer du dashi:
Ingredienser
-
20 grampurre i tynne skiver
-
10 gramstangselleri i tynne skiver
-
10 gramvårløk i tynne skiver
Smelt smør i en gryte og stek purre, stangselleri og vårløk lett ( til det er gyllent, ikke brunt!).
Tilsett varm kraft og server i en kopp.
Oppskriften er fra: Zoe Christiansen, i samarbeid med Norges sopp- og nyttevekstforbund og Oslo Voksenopplæring Helsfyr.

DASHI med traktkanraell og fingertare - varmt og mettende på kalde vinterdager.