Kashk-e Bademjan (persisk auberginegryte)

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud
Iran 

Kashk-e Bademjan er en populær persisk rett som kan serveres som en forrett, hovedrett eller som en enkel middag.

Tradisjonelt brukes grillede auberginer for en lettere variant, men stekte auberginer passer bedre til en mer fyldig og festlig versjon.

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 stk
    store auberginer
  • 2 liter
    vann
  • 1 ss
    salt
  • 1 stk
    løk, finhakket
  • 3 stk
    hvitløksfedd, finhakket
  • 1 dl
    kashk (en slags fermentert myse). Kan eventuelt erstattes med gresk yoghurt.
  • 0.5 ts
    gurkemeie
  • 0.5 ts
    malt svart pepper
  • 0.5 ts
    salt
  • 0.25 ts
    malt spisskummen
  • 2 ss
    tørket mynte
  • 4 ss
    matolje til steking
  • 1 dl
    valnøtter til pynt (valgfritt)
  • 2 stk
    reddiker i skiver, til pynt (valgfritt)

Slik gjør du: 


1

Forbered auberginen, for å fjerne bitterheten: skrell auberginene og del i to. Legg dem deretter i en stor bolle med 2 liter vann og 1 ss salt. La auberginene ligge i denne løsningen i en1 time.

2

Stek auberginen: Tørk auberginene med et kjøkkenhåndkle for å redusere oljesuget. Stek deretter i litt olje. Hvis du ønsker en røyksmak, kan du også grille dem.

3

Hakk løk og hvitløk.

4

Stek løken i en kjele eller panne med litt olje. Når løken begynner å endre farge, tilsett gurkemeie og pepper for å fremheve smaken. Tilsett hvitløken og stek i 1 minutt til.

5

Tilsett de stekte auberginene i løkblandingen . Ha i 1 dl vann og salt, og la det småkoke i en halv time.

6

Når auberginene er møre, mos dem med en gaffel eller en potetstapper. Tilsett kashk i den moste auberginblandingen og la det småkoke litt til.

Samtidig kan du lage stekt mynte ved å steke mynten i litt olje i 30 sekunder (pass på at mynten ikke blir brent og bitter).

7

Retten er nå klar til å serveres. Pynt med stekt mynte, valnøtter, og eventuelt kashk, reddiker og ferske mynteblader etter smak.

Oppskriften er fra: Mitra Mohseni, PARS forening – iransk idretts- og kulturforening.

BERBERI: Kashk-e Bademjan serveres sammen med det tradisjonelle persiske brødet berberi.

Del denne artikkelen