Uteskole med samisk mat på vinterbål

Publisert
Tekst: May Holme/NRK – Foto: May Holme/NRK, Harald Inderhaug/NRK

Hos Horten Natursenter kan elever ved grunnskolen og videregående delta i utendørs praktisk undervisning om natur og friluftsliv. For eksempel å lage vinterbål og koke samisk mat på bålet.

Artikkelen er først publisert hos nrk.no/skole

– Så fint at vi skal lage noe annet enn pølser og pinnebrød, sier Julian. Både Sukeyna og Kristian er enige. Elevene er helt klare for en annen type mat på bål.

Vinter og uteskole hører godt sammen. Elevene skal få oppleve naturen og se den som en kilde til nytte, glede, helse og læring, og utvikle en respekt for naturen og miljøbevissthet.

Naturfag og mat og helseHorten Natursenter er utendørs og praktisk for elevene. NRK Skole ble med på en interessant dag med forberedelser og matlaging på bål. Her fikk elevene mulighet til å gjøre alt selv, og det med god veiledning fra lærerne Sigrid Festø-Bjørgen og Geir-Martin H. Sømme.

Med uteskole er det rom for å lære naturfag og mat og helse på en spennende flerfaglig måte, som gir god praktisk mestring.

Se denne VIDEOEN om uteskole med samisk mat på vinterbål: 

Å forberede et vinterbål

Først fikk elevene være med å hogge og sage ned små trær, som skulle brukes til stativ for gryta.

SPØRRE GRUNNEIER: Elevene lærte at en må spørre grunneier før en sager eller hugger trær i skogen. Foto: May Holme / NRK

– Det er viktig å spørre grunneier om lov før en sager eller hugger i skogen, forklarer lærer Geir-Martin. Allemannsretten i skog og mark har også regler som må følges.

Forberedelsene til å lage mat ute, starter med et lite kurs i åttetallssurring med tau. Nå skal de sette sammen stokkene som de har hentet i skogen. Gryta skal henge over bålet.

SURRING: Elevene lærer fort hvordan åttetallssurring med tau kan låse tre stokker til hverandre - slik at de kan bli til et grytestativ. Foto: May Holme / NRK

Elevene lager et stativ til å henge gryta i over bålet. Her tester Kristian om stativet er solid nok til å henge gryta i. Julian og Sukeyna hadde også ansvaret for bruke åttetallssurring for å sette stativet sammen.

SOLID: Elevene tester det selvbygde stativet. Det er gøy å se at surringen de har gjort faktisk er sterk nok. Foto: May Holme / NRK

Enkel oppskrift på et vellykket bål

Alle elevene får lære hvordan de bruker øks på en trygg måte. Så kan de kløyve tørre grankubber til opptenningsved.

– Det er fint å starte med en plattform med tørr ved, sier Geir-Martin og Sigrid. Deretter kan elevene legge ved lagvis med luft mellom lagene.

Et lurt triks er å ha sagflis i et glass med lokk på. Noe tennvæske helles i glasset, og det blander seg med sagflisen, forklarer lærerne.

Når elevene strør denne sagflisblandingen på toppen av bålet, er det lettere å få fyr. Det er greit å vite når været lager utfordringer for et vinterbål. Vind, snø og regn kan være vanskelige forhold, om elevene og lærerne ikke er godt nok forberedt.

LES MER: Hvordan lage et vinterbål?

VINTERBÅL: Elevene har lært å forberede et godt bål med tørr ved lagvis. Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tennstål eller fyrstikker

– Fyrstikker kan bli våte og vanskelige å bruke, forklarer Sigrid og Geir-Martin. Derfor er det greit å ha prøvd tennstål. Hvis elevene klarer å få gnister nok med hjelp av tennstålet, blir det bål uansett vær.

TENNSTÅL: Å lære å tenne et bål med tennstål, er en del av uteskolen. Foto: May Holme / NRK

Gahkku steikes mens bidosgryta putrer

Etter at grønnsaker og reinsdyrkjøtt er lagt i gryta, kan steiking av tynnbrødet gahkku settes igang på samme bål. Steikepannene varmes opp slik at deigen ikke setter seg fast under steiking på bålet, forklarer Sigrid. Hun har laget deigen på forhånd.

Elevene får deigklumper som de former til flate tynnbrød med hendene. Så er det moro å steike brødet på bålet uten å svi det. Alle får prøve flere ganger til brødene ser fine ut. Nå dufter det også godt av gryta, og alle er sultne.

OPPSKRIFT: Gahkku

OPPSKRIFT: Bidos

GAHKKU: Det samiske tynnbrødet gahkku kan steikes på bålet mens gryta med reinsdyrkjøtt koker ferdig. Foto: May Holme / NRK

Gjør det enkelt

– Vi ser at elevene blir glade av å lage mat ute, sier lærerne. Maten smaker ekstra godt når alt er laget fra bunnen av og i samarbeid med hverandre.

Det viktigste er likevel å få til et enkelt bål og et enkelt måltid uten for store ambisjoner, sier Sigrid og Geir-Martin.

– Det er helt greit å bruke fyrstikker slik at bålet kommer raskt igang. Det er også et godt tips å ha med ferdig kuttede grønnsaker og kjøtt slik at selve matlagingen kan komme raskt igang.

Gryta på Horten Natursenter henger i en kjetting over bålet, og varmen reguleres greit ved å korte inn eller forlenge kjettingen.

Dette enkle prinsippet gjør inntrykk på elevene. Det er lett å snakke om matlaging i gamle dager, før elektrisiteten forandret livene våre. Det er også naturlig å snakke om at matlaging på bål fortsatt er vanlig i mange land.

 Se NRK Skoles uteskoleserie her.

GOD MAT: Sluttproduktet smakte veldig godt. Julian, Geir-Martin, Sukeyna, Sigrid og Kristian var stolte av jobben. Foto: May Holme / NRK

Underveis prater elever og lærere om allemannsretten, og om reglene for å tenne bål i naturen.

Les mer om allemannsretten. 

Les mer om grill- og bålvettreglene. 

 

Del denne artikkelen