Gahkko

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Gahkko er samisk brød som serveres sammen med festmaten Bidos. Brødet kan kanskje minne om polarbrød, men med en smak av lakris fra malt anis.

Porsjoner

Ingredienser

  • 50 g
    smør
  • 1 ss
    sirup
  • 5 dl
    vann
  • 1 pk
    tørrgjær
  • 0.5 ts
    salt
  • 1 ts
    malt anis (ikke stjerneanis)
  • 500 g
    mel

Slik gjør du:


1

Smelt smøret og ha i sirup, rør godt til sirupen har løst seg opp. Bland så i vann og varm opp til fingervarmt (ca 37 grader).

2

Bland mel, tørrgjør, salt og malt anis.

3

Hell smørblandingen over melblandingen og elt deigen godt sammen. Dersom deigen er veldig klissete, spe på med litt og litt mer mel. Det er bedre at deigen er litt klissete enn at den er for tørr.

4

Trill deigen til en lang pølse og del den opp i ca 15-20 like store deler som trilles til boller. La heve i ca. 30 minutter.

5

Trykk bollene flate slik at de blir runde små leiver (ca. som et polarbrød, ca. 0,5 cm tykke.)

6

Stek leivene i stekepanne eller steketakk til fargen er gylden. Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.

Tips:

  • Å lage deigen hjemme på forhånd kan være lurt. Da  tar du bare med deg den ferdige deigen i en boks.
  • Server gjerne samme med Bidos eller Souvas.

ET SLAGS POLARBRØD: Gahkko kan fint spises med pålegg på, som ost, pølse eller bare et godt lag med smør.

Del denne artikkelen