Gahkko

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2022
Foto: Jonathunder
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Samiske områder 

Gahkko er samisk brød som serveres sammen med festmaten, Bidos. Brødet kan kanskje minne om polarbrød, men med en smak av lakris fra malt anis.

Slik gjør du:

Porsjoner

Ingredienser

  • 50 g
    smør
  • 1 ss
    sirup
  • 5 dl
    vann
  • 1 pk
    tørrgjær
  • 0.5 ts
    salt
  • 1 ts
    malt anis (ikke stjerneanis)
  • 500 g
    mel

1

Smelt smøret og ha i sirup, rør godt til sirupen har løst seg opp. Bland så i vann og varm opp til fingervarmt (ca 37 grader).

2

Bland mel, tørrgjør, salt og malt anis.

3

Hell smørblandingen over melblandingen og elt deigen godt sammen. Dersom deigen er veldig klissete, spe på med litt og litt mer mel. Det er bedre at deigen er litt klissete enn at den er for tørr.

4

Trill deigen til en lang pølse og del den opp i ca 15-20 like store deler som trilles til boller. Trykk bollene flate og kjevle dem til runde små leiver (ca som etpolarbrød) ca 0,5 cm tykke.

5

Legg alle brødene på bakepapir på brett og dekk med håndkle. La heve ca 30 min.

6

Prikk med gaffel før de steikes ved 200 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til fargen er gylden. Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.

Tips!

  • Server gjerne samme med Bidos eller Souvas.
  • Hvis du ønsker å lage disse på tur kan de stekes i stekepanne på bål eller primus. Da tar du bare med deg den ferdige deigen i en boks, triller boller og trykker flate i pannen.

By Jonathunder - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6637978

Del denne artikkelen