Middag 

Bidos

Tekst: Anine Gutubakken Byles – Foto: Anine Gutubakken Byles

Bidos er samenes nasjonalrett! Det finnes like mange oppskrifter på bidos som det finnes personer som lager den, men felles er reinkjøtt, grønnsaker, potet og kraft.

Kjøttkraft en sentral ingrediens. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong som utgangspunkt. Vi kan også anbefale Gahkko, samisk brød, som tilbehør. 

 

Porsjoner

Ingredienser

  • 800 gram
    lår eller bog av reinsdyr
  • 6 stk
    store
  • 4 stk
    gulrøtter
  • 1.5 liter
    viltkraft
  • 4 ss
    hvetemel
  • 1 dryss
    salt og pepper (smak til)
  • 2 dråper
    sukkerkulør (kan sløyfes)

Slik gjør du:


1

Del kjøttet i mellomstore biter, potetene i to og gulrøtter og løk i tykke skiver.

2

Ha kjøtt og viltkraft i en gryte. Rør sammen hvetemel med 4 dl vann, og ha det over i gryta. Kok opp under omrøring.

3

Når det koker tilsettes potetene, gulrøttene og løken.

4

La det putre på middels varme til grønnsaker og kjøtt er mørt.

5

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere farge kan du tilsette noen dråper sukkerkulør. ​​​

Tips! Server alene, eller med Gahkko, samisk brød.

Oppskrift fra: Anine Gutubakken Byles hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

FESTMAT: Det tradisjonelle samiske kostholdet er preget av samenes liv tett på naturen.

Del denne artikkelen