Middag 

Bidos

Publisert – Sist oppdatert 24.06.2021
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser

Foto: Matprat/Esten_Borgos
Gjengitt med tillatelse

Bidos er samefolkets tradisjonelle festmat. Da Norsk Friluftsliv var på tur i Alta i 2018, fikk vi servert nydelig samisk bidos i en lavvo. Det finnes like mange oppskrifter på bidos som det finnes personer som lager den, men felles er reinkjøtt, grønnsaker, potet og kraft. Den versjonen vi fikk servert hadde også brun saus. Skikkelig samisk festmat! 😋 Her kan du lese litt mer om bidos, og nederst i saken finner du en oppskrift. Lihkku beivviin!

Tilberedning

I den opprinnelige retten er kjøttkraft en sentral ingrediens. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong som utgangspunkt.Gulrot, løk og potet tilsettes kraften, sammen med kjøtt oppdelt i biter. Grønnsakene kokes møre, og retten smaksettes med salt, pepper og gjerne urter.Krafta jevnes gjerne med hvetemel. Retten blir da som en slags suppelapskaus. Det finnes også oppskrifter der kjøttbitene vendes i hvetemel før steking og videre koking.Det finnes ulike oppskrifter på bidos, og en enklere variant bruker reinsdyrskav eller annet beinfritt kjøtt av rein. Kjøttkrafta må dermed erstattes av vann, smaksatt med for eksempel buljongterning. Det kan også brukes andre grønnsaker som kålrot og purre.

Tilbehør

Som for andre tradisjonsretter, finnes det mange ulike oppfatninger av hva som er den «rette» bidos. Retten har endret seg med matkulturens utvikling, og nye ingredienser har kommet til.Potet og gulrot er relativt nye ingredienser i bidos. Før poteten ble utbredt på slutten av 1700-tallet, var brød tilbehøret til bidos. Selv om poteten har gjort sitt inntog, serveres gjerne retten fortsatt sammen med brød. Tyttebærsyltetøy er også vanlig tilbehør.

Opprinnelse og utbredelse

Det tradisjonelle samiske kostholdet er preget av samenes liv tett på naturen. Hold av reinsdyr er videre et karakteristisk trekk ved den samiske kulturen, og har satt sitt preg på mattradisjonene. Utnyttelse av hele dyret er også et kjennetegn, på samme måte som for selvbergingshusholdet generelt.

Navnsettingen på retten bidos er hentet fra den nordsamiske matkulturen. Det finnes ulike navn på lignende retter i andre samiske kulturer.

Lignende retter

Bidos kan minne om tradisjonsretten «småsteik», som finnes med ulik lokal navnsetting, blant annet «kjøtt i mørtna» (nordnorsk betegnelse). Kjøtt av småfe eller storfe skjæres i litt store biter, vendes i mel og steikes før koking i kraft eller vann. Kraften jevnes eller tilberedes som en litt tynn brun saus, som kjøttet trekkes videre i. Serveres med potet og grønnsaker, og gjerne tyttebærsyltetøy.

Den ujevnede varianten av bidos skiller seg ikke vesentlig fra andre typer kjøttsupper og sodd, bortsett fra at reinsdyrkjøtt er en obligatorisk ingrediens.

Oppskrift

Her har du oppskriften fra @MatpratKlar bidos. Oppskrift på en litt mer moderne utgave av klassisk bidos, den samiske retten med masse god kraft og gode grønnsaker.

INGREDIENSER

  • 1 kg reinsdyrstek
  • 1 l vann
  • ½ stk løk
  • 4 stk potet
  • 1 bunt vårløk
  • 2 stk gulrot
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper

SLIK GJØR DU

  1. Skjær kjøttet i store terninger. Kok opp vann og ha i kjøttet. Kok opp på nytt og skum godt av. Tilsett løk og la Bidosen trekke på svak varme en halvtimes tid. Tilsett poteter delt i 4 og gulrøtter i ringer/terninger.
  2. La gryta trekke i ca. 20 minutter til kjøtt og grønnsaker er møre. Smak til med salt og pepper. Dryss over finsnittet vårløk eller gressløk før servering.

Bidos serveres i dype tallerkener og spises med skje. Vanlig tilbehør er brød, flatbrød eller vørterkake.

Om du vil ha oppskrift på den versjonen vi fikk servert i Alta med «brun saus», og som kanskje er den oppskriften de fleste med samisk bakgrunn oppfatter som «riktig», finner du den her>> https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/bidos/

Tekst hentet fra: bidos. (2019, 2. august). I Store norske leksikon. Hentet 23. januar 2020 fra https://snl.no/bidos

Del denne artikkelen