Turmat fra hele verden i skolen

Publisert – Sist oppdatert 11.03.2025
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Stine Pedersen, Paulina Cervenka

Å bruke naturen som inkluderingsarena og læringsarena i skolen gir bare positive gevinster, blant annet når det gjelder lærlingsutvikling og danning. Hva med å lage turmat fra hele verden ute på tur med klassen? Ta gjerne kontakt med en friluftslivsorganisasjon eller et friluftsråd hvis dere ønsker en samarbeidspartner.

KUNNSKAPSLØFTET 2020

Overordnet del i Kunnskapsløftet (Udir) handler om «Identitet og kulturelt mangfold». En av skolens oppgaver som her løftes frem er «å gi elevene historisk og kulturell innsikt og forankring, og bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap».

Videre er «kulturforståelse» noe som blant annet løftes spesielt frem: «I en tid der befolkningen er mer sammensatt enn noen gang, og der verden knyttes tettere sammen, blir språkkunnskaper og kulturforståelse stadig viktigere. Skolen skal støtte utviklingen av den enkeltes identitet, gjøre elevene trygge på eget ståsted, samtidig som den skal formidle felles verdier som trengs for å møte og delta i mangfoldet, og åpne dører mot verden og framtiden».

I dette bildet kan matkultur være en viktig brobygger, også i skolen.

FORANKRING I LÆREPLANEN

Et Turmat fra hele verden-opplegg kan fint forankres i læreplanen. Det kan dermed være en naturlig læringsmetode for å dekke gitte kompetansemål. Turmat fra hele verden egner seg spesielt godt i faget Mat og helse, der kompetansemålene handler om matkultur, fellesskap og samhandling. Se kompetansemål for Mat og helse:

  • Kompetansemål 1.-4. trinn: Samtale om måltidsskikker fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer, og om verdien av å spise sammen med andre.
  • Kompetansemål 5.-7. trinn: Lage måltider fra ulike kulturer og fortelle om og utforske hvordan sosialt fellesskap og samhandling kan være med på å styrke god helse.
  • Kompetansemål 8.-10. trinn: Vise gjennom matlaging og måltid hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer.

EKSEMPEL: Les om hvordan Haugen skole brukte Turmat fra hele verden på en utedag i skogen. 

TENK TVERRFAGLIG OPPLEGG

Tenk tverrfaglig og gjør friluftsliv og matlaging som en naturlig del av undervisningen. Trekk gjerne inn kompetansemål fra flere fagområder. For eksempel norsk, matematikk, naturfag, samfunnskunnskap, historie, geografi, KRLE og kroppsøving kan være naturlig å trekke inn.

TIPS: Gode råd om uteskoleledelse, for deg som skal lage turmatopplegg med en skoleklasse. 

TIPS TIL TURMAT FRA HELE VERDEN-OPPLEGG I SKOLEN: 

FN-dagen, Operasjon Dagsverk og Samisk nasjonaldag er eksempler på dager der det kan passe å ha et Turmat fra hele verden-opplegg.
• Hvis det er et kulturmangfold blant elevene i klassen; La alle barna bidra med en oppskrift hver og alt samles til en felles “Klassens kokebok”. Velg gjerne noen av rettene som dere kan lage sammen ute.

Del denne artikkelen