Praktiske tips

Publisert – Sist oppdatert 29.02.2024
Tekst: Adriana Finstad – Foto: Kasper Fosser, Hanne Hide

Her er noen gode råd for hvordan turopplegget ditt kan gjennomføres smidigst mulig.

Tips for å skape fellesskap der alle deltakere føler seg velkomne og inkludert
  • Planlegg menyen sammen med deltakerne. Knytt det til deres matkultur og lag noe som de kjenner til og liker.
  • Det kan være ulike preferanser knyttet til mat, for eksempel halal, allergier etc. Lag noe som alle kan spise i stedet for å dele opp. Fisk og vegetarretter er eksempler på noe de fleste kan spise.

FOR ALLE: Det er ikke vanskelig å finne matoppskrifter som passer for enhver. Sør-amerikanske quesadillas, for eksempel, kan fylles med grønnsaker eller kjøtt etter ønske.

Før dere drar
  • Gjør det enkelt! Det gjelder både utstyr, ingredienser og opplegg. Her er tips til utstyr du trenger når du skal lage turmat med en gruppe. 
  • Gjør gjerne noen forberedelser på forhånd, som å kutte opp grønnsaker, steke kjøtt eller lage deig. Dette er spesielt anbefalt hvis det er med små barn og ved større grupper.
  • Tenk på at du skal bære ingrediensene med deg. Velg ting som ikke veier så mye.
  • Enten kan aktivitetsledere kjøpe inn alle ingredienser på forhånd, eller man kan be deltakerne om å ta med en ting hver. NB: En risiko er at noen ikke har med seg noe – tenk igjennom dette.

PÅ FORHÅND: Å gjøre noen oppgaver før du reiser hjemmefra, som å kutte grønnsaker og steke kjøttdeig, gjør det enda enklere å lage mat på tur. Pakk ingrediensene med deg i poser eller små bokser!

  • Bruk små bokser, poser eller flasker til oppkuttede ingredienser, krydder, sukker, olje etc.
  • Du kan også lage maten ferdig hjemme og ha den på en termos (for eksempel suppe eller gryte) eller varme den opp på bålet eller kokeapparatet.
  • Lag plansjer med detaljert beskrivelse av oppskrift og fremgangsmåte. Ved formidling til barn og til voksne som ikke forstår så godt norsk, er det spesielt viktig med enkel beskrivelse, gjerne med illustrasjoner. Hvis det regner, kan det være lurt å laminere plansjene.
  • Husk god håndhygiene. Ha med håndsprit eller en kanne med vann og såpe, hvis det ikke er vaskevann i nærheten.

OPPSKRIFT: Et godt tips er å ta med plansjer med detaljert beskrivelse av oppskrift og fremgangsmåte. Gjerne laminert, som her.

På tur
  • Let etter mat i naturen, for eksempel sopp, bær og ville vekster. Det gjør turopplevelsen enda hyggeligere.
  • Finn et egnet sted for matlagingen. Dere trenger ikke å gå langt. Det kan være en bålplass, en gapahuk eller et sted med bord og benker, berg eller stubber som kan brukes som «kjøkkenbenker».
  • Tenk sikkerhet og brannvern når dere fyrer bål og primus, koker mat, bruker skarpe gjenstander som kniver, og oppholder dere ved vann.

GAPAHUK: Benytt gjerne ferdig tilrettelagte rasteplasser ute, som bålplasser eller gapahuk.

Gruppestørrelse og tidsbruk
  • Aldersgruppe: Å lage mat ute kan være en fin aktivitet for både små og store barn, ungdommer og voksne. Opplegget tilpasses gruppa.
  • En gruppestørrelse på 8-12 er anbefalt under matlagingen. Hvis gruppa er større, kan den deles opp i mindre grupper.
  • Antall aktivitetsledere/instruktører: Ved en gruppe på 8-12 deltakere anbefales 1 ansvarlig aktivitetsleder og 2 assistenter. I grupper med små barn trengs flere aktivitetsledere.
  • Sørg for at alle i gruppa har noe å gjøre. Mange ingredienser er bra for at alle blir aktivisert (gjennom f.eks.kutting, røring, passe på varme etc.).

 

I FULL SVING: Sørg for at alle i gruppa har noe å gjøre. Mange ingredienser er bra for at alle blir aktivisert

  • Et opplegg på 1,5-2 timer er tilstrekkelig for en økt der alle deltakerne er involvert i matlagingen og maten spises etterpå (i en gruppe på 8-12 stk., ev. flere grupper som lager mat samtidig). Matopplegget kan bakes inn i et større opplegg som varer i flere timer.
  • Hvis det er flere grupper, kan disse gjerne lage ulike matretter, som alle deler etterpå. Pass på at de ulike matrettene tar ca. like lang tid å lage.

 

Del denne artikkelen