Dumplings
Dumplings

Dumplings med vill-løk

Publisert – Sist oppdatert 10.01.2024
Tekst: Stine Pedersen – Foto: Adriana Finstad

Dumplings er en gammel asiatisk mattradisjon. Men visste du at norske ville vekster er ypperlig smakstilsetning?

Anbefalt: Server dumplings med vill-løk som  en hovedrett etter for eksempel brenneslesuppe til forrett, og med rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé til dessert.

Dumplings med villøk

VILL-LØK: Denne finner du i skrenter, kratt og tørrbakker. Tidlig rundt april og mai er bladene myke, men de visner nokså fort utover i sesongen - så vær rask når våren kommer.

Ingredienser til dumplings-deigen:

Porsjoner

Ingredienser

  • 5 dl
    hvetemel
  • 2 dl
    vann

Ingredienser til dumplings-fyllet:

Porsjoner

Ingredienser

  • 400 g
    kjøttdeig
  • 3 fedd
    hvitløk
  • 1 stk
    chilli (hakket)
  • 10 stk
    vill-løk (hakket)
  • 3 ss
    soyasaus
  • 0.5 ts
    salt
  • 1 dryss
    pepper

Ingredienser til sausen:

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 ss
    soyasaus
  • 1 ss
    risvineddik
  • 2 ts
    sukker
  • 1 fedd
    hvitløk (hakket)
  • 0.5 stk
    chili (hakket)
  • 3 stk
    vill-løk
  • 1 ts
    sesamfrø

Slik gjør du:


1

Elt deigen til en smidig og elastisk deig.
Bland alle ingrediensene til fyllet sammen.
Bland alle ingrediensene til sausen sammen

2

Strø mel på benken og kjevle ut deigen til ca 2 mm tykkelse. Lag små sirkler med et glass ca 8 cm diameter.

3

Fyll med fyllblandingen i midten, brett deigen sammen og klem kanten med fingrene. Varm opp stekepannen med litt olje og brun duplingsene raskt på begge sider.

4

Hell ca. 1 dl vann og legg på lokk. Når alt vannet er fordampet ta av lokket og stek videre i et par minutter.

Dumplings

KULTURMØTE: Norske nyttevekster møter kinesisk mattradisjon. Ha gjerne flere nyttevekster som tilbehør.

Husk:

– La fredede og truede plantearter stå i fred.

– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelige mengder igjen til neste sanker og neste sesong.

– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat. Hovedregelen for de fleste er at alt er fredet, både levende og dødt materiale.

– Vær sikker på hva du plukker, og ikke smak på noe du ikke vet hva er.

Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.

Del denne artikkelen