Dumplings er en gammel asiatisk mattradisjon. Men visste du at norske ville vekster er ypperlig smakstilsetning?
Anbefalt: Server dumplings med vill-løk som en hovedrett etter for eksempel brenneslesuppe til forrett, og med rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé til dessert.
Ingredienser til dumplings-deigen:
Ingredienser
-
5 dlhvetemel
-
2 dlvann
Ingredienser til dumplings-fyllet:
Ingredienser
-
400 gkjøttdeig
-
3 feddhvitløk
-
1 stkchilli (hakket)
-
10 stkvill-løk (hakket)
-
3 sssoyasaus
-
0.5 tssalt
-
1 drysspepper
Ingredienser til sausen:
Ingredienser
-
4 sssoyasaus
-
1 ssrisvineddik
-
2 tssukker
-
1 feddhvitløk (hakket)
-
0.5 stkchili (hakket)
-
3 stkvill-løk
-
1 tssesamfrø
Slik gjør du:
Elt deigen til en smidig og elastisk deig.
Bland alle ingrediensene til fyllet sammen.
Bland alle ingrediensene til sausen sammen
Strø mel på benken og kjevle ut deigen til ca 2 mm tykkelse. Lag små sirkler med et glass ca 8 cm diameter.
Fyll med fyllblandingen i midten, brett deigen sammen og klem kanten med fingrene. Varm opp stekepannen med litt olje og brun duplingsene raskt på begge sider.
Hell ca. 1 dl vann og legg på lokk. Når alt vannet er fordampet ta av lokket og stek videre i et par minutter.
Husk:
– La fredede og truede plantearter stå i fred.
– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelige mengder igjen til neste sanker og neste sesong.
– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat. Hovedregelen for de fleste er at alt er fredet, både levende og dødt materiale.
– Vær sikker på hva du plukker, og ikke smak på noe du ikke vet hva er.
Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.
Oppskriften er hentet fra Norsk Friluftslivs ambassadør Adriana Finstad