
Brenneslen er ikke god å brenne seg på, men visste du at det er skikkelig digg i suppe? Ta en titt i nærmeste grøft og se om du finner noen unge skudd og blader.
Norsk Friluftslivs ambassadør Adriana Finstad driver aktivt med sanking av sopp og nyttevekster og deler gjerne smakfulle oppskrifter basert på vekster hun finner. Hun kan anbefale å servere brenneslesuppen som forrett, og gjerne med «dumplings med vill-løk» som hoveddrett og «rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé» til dessert.

BRENNESLESKUDD: Vi bruker unge skudd og blader av brennesle til å lage suppe.
Ingredienser
-
1 literbrennesleskudd
-
5 dlgrønnsaksbuljong
-
1 dlkokosmelk
-
1 stksjalottløk (hakket)
-
2 feddhvitløk (hakket)
-
1 stkliten potet i terninger
-
1 klunkneutral olje
-
1 drysssalt og pepper
Fresh løk og hvitløk i en kasserolle til de faller sammen. Tilsett kyllingkraft, salt og potet. kok i ca. 10 minutter.
Ha brenneske opp i kasserollen og kok videre i 3-5 minutter.
(Obs! Ikke kok suppen for lenge, da mister brenneslen den friske fargen)
Tilsett kokosmelk. Bruk stavmikser eller blender til å kjøre suppen jevn.
Smak til med salt og pepper og nyt!

VÅRENS FARGER: Pynt gjerne med spiselige blomster.
Husk!
Sanking av nyttevekster i utmark inngår i allemannsretten, men det er noen viktige punkter å huske på:
– La fredede og truede plantearter stå i fred.
– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.
– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet både levende og dødt materiale.
– Vær sikker på hva du plukker og ikke smak på noe du ikke vet hva er.
Ble du nysgjerrig og vil lære mer?
Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.