Rogneskudd-panna cotta med løvetanngelé

Publisert – Sist oppdatert 25.04.2023
Tekst: Adriana Finstad – Foto: Adriana Finstad
Opprinnelse: Italia 

Panna Cotta er en italiensk klassiker, prøv denne nyttevekst-varianten. Oppskriften egner seg å lage på våren, når rognebær og løvetenner begynner å dukke opp.

Denne oppskriften kommer fra Ambassadør Adriana Finstad som aktivt holder på med sanking av sopp og nyttevekster. Hun deler gjerne smakfulle oppskrifter basert på vekster hun finner, som for eksempel denne oppskriften på rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé. Dette er en utmerket dessert som samtidig gjerne kan inngå i en 3-retters med «Brenneslesuppe» som forrett, og «Dumplings med vill-løk» som hovedrett.

rognebærskudd panna cotta

VÅRHØSTING: Pass på at rognebærskuddene ikke har sprunget ut - da kan du ikke bruke dem.

Panna Cotta:

Porsjoner

Ingredienser

  • 5 dl
    kremfløte
  • 100 g
    sukker
  • 300 g
    rognebladskudd
  • 3 stk
    gelatinplater

1

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 min.

2

Kok opp fløte, sukker og rognebladskudd i en kjele og la det småkoke i 10 minutter, sil så av skuddene.

Obs! Ikke kok mer enn 10 minutter da det kan bli bittert.

3

Klem vannet ut av gelatinen og ha det opp i fløteblandingen. Rør så til alt er oppløst.

4

Fordel blandingen i små glass og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

Løvetann panna cotta

GULT ER KULT: Det er kun den gule delen av løvetannblomsten som skal brukes. Denne grønne bak fjernes.

 Løvetanngelé:

Porsjoner

Ingredienser

  • 25 stk
    løvetannblomster (bare kronbladene)
  • 1.5 dl
    vann
  • 80 g
    sukker
  • 2 skiver
    sitron
  • 2 stk
    gelatinplater

1

Kok opp kronbladene med vann, sukker og sitron i en kjele og la det deretter småkoke i 15 minutter under lokk.

2

Skru av varmen og la kjelen avkjøle. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 minutter.

3

Sil av kronblader og sitron, og gi saften ett raskt oppkok før du skrur av varmen. Klem vannet ut av gelatin og bland med saften. Rør om til alt er oppløst, før det settes til avkjøling.

4

Hell blandingen over en ferdig stivnet panna cotta og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

VÅRLIG: Pynt gjerne med spiselige blomster.

Husk!

  • La fredede og truede plantearter stå i fred.
  • Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.
  • Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet både levende og dødt materiale.
  • Vær sikker på hva du plukker og ikke smak på noe du ikke vet hva er.

Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.

Ble du nysgjerrig og vil lære mer?

Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.

Del denne artikkelen