Rogneskudd-panna cotta med løvetanngelé

Tekst: Adriana Finstad – Foto: Adriana Finstad

Panna cotta, som betyr «kokt fløte», er en italiensk klassiker. Prøv en nyttevekst-variant laget på rogneskudd, med løvetanngele som topping!

Denne desserten lages om våren når rognebær og løvetenner begynner å dukke opp. Men husk: Du må ha mulighet til å kjøle ned panna cottaen til kjøleskapstemperatur i noen timer for at den skal stivne.

 

rognebærskudd panna cotta

VÅRHØSTING: Pass på at rognebærskuddene ikke har sprunget ut - da kan du ikke bruke dem.

Panna Cotta:

Porsjoner

Ingredienser

  • 5 dl
    kremfløte
  • 100 g
    sukker
  • 300 g
    rognebladskudd
  • 3 stk
    gelatinplater

1

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 min.

2

Kok opp fløte, sukker og rognebladskudd i en kjele og la det småkoke i 10 minutter, sil så av skuddene.
Obs! Ikke kok mer enn 10 minutter, da det kan bli bittert.

3

Klem vannet ut av gelatinen og ha det opp i fløteblandingen. Rør så til alt er oppløst.

4

Fordel blandingen i små glass og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

Løvetann panna cotta

GULT ER KULT: Det er kun den gule delen av løvetannblomsten som skal brukes. Denne grønne bak fjernes.

 Løvetanngelé:

Porsjoner

Ingredienser

  • 25 stk
    løvetannblomster (bare kronbladene)
  • 1.5 dl
    vann
  • 80 g
    sukker
  • 2 skiver
    sitron
  • 2 stk
    gelatinplater

1

Kok opp kronbladene med vann, sukker og sitron i en kjele og la det deretter småkoke i 15 minutter under lokk.

2

Skru av varmen og la kjelen avkjøle. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 minutter.

3

Sil av kronblader og sitron og gi saften ett raskt oppkok før du skrur av varmen. Klem vannet ut av gelatin og bland med saften. Rør om til alt er oppløst, før det settes til avkjøling.

4

Hell blandingen over en ferdig stivnet panna cotta og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

VÅRLIG: Pynt gjerne med spiselige blomster.

Tips: 

Lag en treretters med sankede vekster!
Rogneskuddpannacotta er en utmerket dessert som gjerne kan spises etter en Brenneslesuppe som forrett og Dumplings med vill-løk som hovedrett.

Husk!

  • La fredede og truede plantearter stå i fred.
  • Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.
  • Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet, både levende og dødt materiale.
  • Vær sikker på hva du plukker, ikke smak på noe du ikke vet hva er.

Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.

Ble du nysgjerrig og vil lære mer?

Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.

Disse oppskriftene har vi fått fra Ambassadør Adriana Finstad.

Del denne artikkelen