Rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé

Publisert
Tekst: Adriana Finstad – Foto: Adriana Finstad
Opprinnelse: Italia 

Panna Cotta er en italiensk klassiker, prøv denne nyttevekst-varianten. Oppskriften egner seg å lage på våren, når rognebær og løvetenner begynner å dukke opp.

Denne oppskriften får du av Ambassadør Adriana Finstad. Hun driver aktivt med sanking av sopp og nyttevekster og deler gjerne smakfulle oppskrifter basert på vekster hun finner. Hun kan anbefale å servere rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé som dessert, og gjerne i en 3-retters med «Brenneslesuppe» som forrett, og «Dumplings med vill-løk» som hovedrett.

VÅRHØSTING: Pass på at rognebærskuddene ikke har sprunget ut - da kan du ikke bruke dem.

Porsjoner

Ingredienser

  • 5 dl
    kremfløte
  • 100 g
    sukker
  • 300 g
    rognebladskudd
  • 3 stk
    gelatinplater

1

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 min.

2

Kok opp fløte, sukker og rognebladskudd i en kjele og la det småkoke i 10 minutter, sil av skuddene.

Obs! Ikke kok mer enn 10 minutter. Det kan bli bittert.

3

Klem vannet ut av gelatin og ha dem opp i fløteblandingen. Rør til oppløst.

4

Fordel blandingen i små glass og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

GULT ER KULT: Det er kun den gule delen av løvetannblomsten som skal brukes. Denne grønne bak fjernes.

Porsjoner

Ingredienser

  • 25 stk
    løvetannblomster (bare kronbladene)
  • 1.5 dl
    vann
  • 80 g
    sukker
  • 2 skiver
    sitron
  • 2 stk
    gelatinplater

1

Kok opp kronbladene, vann, sukker og sitron i en kjele og la det småkoke i 15 minutter under lokk.

2

Skru av varmen og la kjelen avkjøle. Bløtlegg gelatin i kaldt vann i minst 5 minutter.

3

Sil av kronbladene/sitron og gi saften ett raskt oppkok og skru av varmen. Klem vannet ut av gelatin og ha dem opp i saften. Rør til oppløst, avkjøl.

4

Hell blandingen over den ferdig stivnet panna cotta og avkjøl i kjøleskapet i minst 4 timer.

VÅRLIG: Pynt gjerne med spiselige blomster.

Husk!

Sanking av nyttevekster i utmark inngår i allemannsretten, men det er noen viktige punkter å huske på:

– La fredede og truede plantearter stå i fred.

– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.

– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet både levende og dødt materiale.

– Vær sikker på hva du plukker og ikke smak på noe du ikke vet hva er.

Ble du nysgjerrig og vil lære mer?

Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.

Del denne artikkelen