Fast Turmat fra hele verden-spalte i Speiderbladet

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

KFUK-KFUM-Speiderne sitt medlemsblad, Speiderbladet, har en turmatspalte som heter Turmat fra hele verden. – Turmatspalten er en av flere brikker som bidrar til mer inkludering og mangfold i organisasjonen vår, sier Marthe Jæger Tangen som er ansatt i KFUK-KFUM-speiderne.

Speiderbladet, som kommer ut 4 ganger i året, startet med en egen Turmat fra hele verden-spalte vinteren 2023. Initiativtaker var redaktøren for medlemsbladet, Marisa Øvergaard. Hun har samarbeidet med Norsk Friluftsliv om oppskriftene, som er hentet fra turmat.no.

-Jeg tror at Turmat fra hele verden-spalten kan bidra til at medlemmene våre lærer mer om ulike kulturer og den kan kanskje være en øyeåpner for internasjonal matkultur. Dette er en av hovedgrunnene til at vi har valgt vinkle turmatspalten på denne måten, sier hun.

Marthe Jæger Tangen, som jobber med mangfold og inkludering i KFUK-KFUM-Speideren, er enig.

-Ja, her skapes gode positive assosiasjoner til andre land og andre kulturer, ja rett og slett andre folk, gjennom matkultur og fine oppskrifter, mener hun. -Dette tror jeg er veldig viktig i dagens samfunn som er preget at mye fremmedfrykt, fordommer og stigmatisering.

-I arbeidet med å skape mer inkludering er det å jobbe med fordommer og stereotypier helt sentralt, utdyper Tangen.

MARISA ØVERGAARD ER REDAKTØR for Speiderbladet og initiativtaker til Turmat fra hele verden-spalten. -Jeg tror at spalten kan bidra til at medlemmene våre lærer mer om ulike kulturer og at flere føler seg inkludert i fellesskapet ute på tur, sier hun.

Et mangfold i turmat kan lokke flere

Øvergaard og Tangen har også troa på at et mangfold og variasjon i turmatmenyen hos speidergruppene ute på tur, kan bidra til at flere føler seg inkludert i fellesskapet.

-Jeg tror det kan være med på å ufarliggjøre det å gå på tur, blant barn og ungdom med ulik kulturbakgrunn, og at det kan bidra til at flere ønsker å være med, sier Øvergaard.

-Gjennom Turmat fra hele verden-spalten ønsker vi å vise at man faktisk kan lage veldig mye forskjellig og god mat ute, ikke bare pølser grillet på bål, som vi ofte gjør i Speideren. Det kan det hende at noen setter pris på. Og disse oppskriftene viser at det egentlig er veldig lett, legger hun til.

Turmat fra hele verden-spalten inneholder disse oppskriftene:

Nr. 1-24: Marokkanske kjøttboller.

Nr. 4-24: Changmal.

Nr. 3-24: Suugo med skogsopp. 

Nr. 2-23: Chapati. 

Alle oppskriftene er hentet fra turmat.no

Her finner du elle utgavene av Speiderbladet, medlemsbladet til KFUK-KFUM-Speiderne.

BYGGER NED FORDOMMER OG FREMMEDFRYKT: Marthe Jæger Tangen mener at Turmat fra hele verden-spalten kan bidra til å skape gode positive assosiasjoner til andre land og andre kulturer gjennom matkultur og fine oppskrifter. -Dette tror jeg er veldig viktig i dagens samfunn som er preget at mye fremmedfrykt, fordommer og stigmatisering, sier hun. Foto: privat.

Alle kan være med

I Speideren er det mye bålfellesskap og matfellesskap, og inkludering er en verdi som står sentralt. Visjonen for organisasjonen heter også «Rundt våre leirbål er det plass til alle».

-KFUK-KFUM ønsker å være en organisasjon som er for alle, og vi jobber mye med mangfold og inkludering. En matspalte med Turmat fra hele verden kan være en del av den reisen ved å skape plass til mer mangfold, sier Øvergaard.

-Turmatspalten er helt i tråd med vår strategi, og jeg tror jeg den passer veldig bra for speidere, legger Tangen til.

-Det å møtes over mat er noe universelt og det synes jeg også er vakkert med denne spalten. Matlaging passer de fleste av oss, uansett bakgrunn og identitet. Å møtes og lage mat sammen, spesielt ute over et bål eller et stormkjøkken, er en veldig fin måte å skape fellesskap. Dette er noe alle kan være med på og alle deltar på like vilkår. Når det er flere matretter rundt bålet tror jeg at flere føler seg hjemme, mener hun. 

TURMAT FRA HELE VERDEN-SPALTEN i Speiderbladet kan bidra til å skape plass til mer mangfold i KFUK-KFUM-Speiderne, mener redaktør Marisa Øvergaard. Her viser hun frem en oppskrift på marokkanske kjøttboller, fra nr. 1-24.

Senker terskelen for å prøve noe nytt

Et annet aspekt ved arbeidet med inkludering og mangfold er det å tørre å prøve noe nytt.

-Å bli mer inkluderende og mangfoldige handler også om å gjøre ting på en annen måte enn man vanligvis gjør, sier Tangen. Turmat fra hele verden handler om å tørre å gjøre noe på en litt annen måte. Å være åpen for noe nytt. Enkle oppskrifter i medlemsbladet senker terskelen for å prøve nye matretter på tur, mener hun.

-Lavterskel nyprøving, kan vi kanskje kalle det?

Ønsker du oppskrifter eller annet Turmat fra hele verden-innhold i din organisasjon?
For eksempel i medlemsblad, på nettsider eller i SoMe?
Velkommen til å ta kontakt med oss. Send gjerne en mail til mari.kolbjornsrud@norskfriluftsliv.no

Del denne artikkelen