Det er ingenting i veien for at man kan spise skikkelig bryllupsmat når man er på tur i skogen. Det mener i alle fall Wedeb Tsegay (39).
– Hva har du oppi der?
Emilian Henriksen (5) ser nysgjerrig på den store, dampende gryta til Wedeb Tsegay.
– Lammegryte. Jeg kommer fra Eritrea. Vil du smake?
Wedeb øser opp gryte i papptallerkener til både Emilian, storesøster Sine (10) og pappa Raymond.
– Det var ganske godt, slår Sine fast.
– Jeg har aldri smakt eritreisk mat før – vi bruker å ha pølser med oss på tur.
Festgryte fra Afrikas horn
For tredje gang arrangeres «Turmat fra hele verden» i Tromsø. Denne gangen har Forum for natur og friluftsliv Troms samarbeidet med Arctandria Kystlag, 4H Kulingen og 4H Troms om arrangementet.
Kokken selv, Wedeb, tilhører hagegruppa i Røde Kors Tromsø. I tillegg driver hun egen restaurant i Tromsø, der hun serverer mat fra Afrikas horn.
– Der lager vi både eritreisk, etiopisk, somalisk og sudansk mat, forteller hun.
I dag har Wedeb zigni i den store gryta si. Til den serverer hun injera – naturlig glutenfrie surdeigspannekaker, samt en blanding av grønnkål og mangold.
– Zigni er festmat i Eritrea. Dette er retten vi lager når det er dåp, eller noen gifter seg. Kjøtt er veldig dyrt i Eritrea, og derfor er ikke dette en rett man spiser til hverdags, forteller hun.
– Men det er min store favoritt! Da jeg var liten ble jeg alltid veldig glad når det var bryllup, og vi fikk zigni.
Sterke krydder
Gryta lages med tomat, rødløk, kjøtt og den sterke krydderblandingen berbere.
– Berbere er veldig vanlig i eritreisk mat – vi bruker det i alt. Det er en blanding av 12-13 forskjellige krydder og urter. Vi er veldig glade i sterk mat i Eritrea, men i dag har jeg gjort gryta litt mer «norsk», ler Wedeb.
«Kjøkkenet» hennes i dag består av et bord og en elektrisk kokeplate.
– Å nei! Jeg har jo glemt rosmarinen!
Wedeb leter fram en pose med hele rosmarinkvister fra bagen si, og strør dem over gryta.
– Sånn! Man kan lage zigni på ulikt vis – jeg liker å bruke rosmarin og hvitløk, forteller hun.
Glad i å gå på tur
Mens gryta putrer, har det begynt å komme folk til arrangementet, som i dag er lagt til det billedskjønne naustområdet Stakken på Kvaløya. Etter flere dager med tungt regn, er høstsola en kjærkommen gjest.
– Jeg er veldig glad i å bli kjent med nye folk, og å være på tur. Da kan man lære norsk samtidig, og det er en fin måte å bli integrert i samfunnet på, sier Wedeb.
– En møteplass
Hun kom til Norge fra Eritrea i 2014, og har også tidligere bidratt med eritreisk mat på friluftsarrangementer i Tromsø.
– Jeg synes «Turmat fra hele verden»-arrangementet er veldig hyggelig å delta på, og det er fint å kunne gjøre andre kjent med eritreisk mat, mener hun.
Det er Hilde Ovesen i 4H Troms enig i. Hun har vært primus motor for å få til «Turmat fra hele verden» i Tromsø.
– Turmat er jo så mye mer enn bare pølser! Det er spennende å prøve ny, god mat, og samtidig er dette konseptet en flott møteplass, mener hun.
Friluftsliv i Norge
Nå er Wedeb Tsegay i full sving i det provisoriske kjøkkenet sitt – det er flere som vil smake på maten hennes. Hun plukker injera ut av en boks, danderer grønnsakene ved siden av, og topper tallerkenen med en stor øse zigni.
– Da jeg først kom til Norge, var jeg ikke så mye ute, men nå går jeg oftere på tur. Vi har ikke den samme friluftslivkulturen i Eritrea som i Norge, men jeg har alltid likt meg ute i naturen, forteller hun.
Og selv om zigni egentlig er festmat, mener hun gryta kan passe godt som turmat også.
– Dersom man er motivert for det, så kan hele gryta lages på bål i skogen, sier hun.
– Men selv liker jeg nok best å ha med smoothie og sjokolade på tur.
HVA: Turmat fra hele verden-arrangement i Tromsø, i forbindelse med Friluftslivets dag.
ARRANGØR: FNF (Forum for natur og friluftsliv) Troms, i samarbeid med 4H, Kystlaget og Røde Kors hagegruppe.
HVEM (MÅLGRUPPE): Alle, med spesiell invitasjon til familier og studenter med flerkulturell bakgrunn.
HVOR: Stakken gård på Kvaløya i Tromsø.
ANTALL DELTAKERE: 60
ANTALL BIDRAGSYTERE PÅ TURMAT: 1
TIDSBRUK: 3 timer
ORGANISERING:
- FNF var koordinator, og en arbeidsgruppe med frivillige ressurspersoner var med i planleggingen og forberedelsene.
- Koronatilpasset opplegg: FNF leide inn en kokk med bakgrunn fra Røde Kors hagegruppe, som selv er fra Eritrea. Servering av eritreisk mat, og informasjon om maten.
- Bålkurs om hvordan man lager mat på bål, med oppstart av nytt kurs hver halvtime.
- Også andre aktiviteter på arrangementet.
- På tidligere arrangementer har det vært felles matlaging der deltakere på arrangementet har laget mat fra flere land på stasjoner med «mentorer» fra de ulike landene. I tillegg har det vært en egen serveringsstasjon og en stasjon med muligheter for å lage/varme egen mat.
- Tilbud om gratis transport (buss) fra sentrum til arrangementsstedet.
- Språkhjelpere (tolker) ble leid inn på arrangementet, for å kunne oversette til 2-3 ulike språk.
MENY: Injera (surdeigslefser), lammegryte (zigni) og pinnebrød på bål.