Eritreisk festmat i nordnorsk natur

Publisert – Sist oppdatert 02.11.2023
Tekst: Ida Ramberg/iNord – Foto: Ida Ramberg/iNord

Det er ingenting i veien for at man kan spise skikkelig bryllupsmat når man er på tur i skogen. Det mener i alle fall Wedeb Tsegay (39).

– Hva har du oppi der?

Emilian Henriksen (5) ser nysgjerrig på den store, dampende gryta til Wedeb Tsegay.

– Lammegryte. Jeg kommer fra Eritrea. Vil du smake?

Wedeb øser opp gryte i papptallerkener til både Emilian, storesøster Sine (10) og pappa Raymond.

­­– Det var ganske godt, slår Sine fast.

– Jeg har aldri smakt eritreisk mat før – vi bruker å ha pølser med oss på tur.

Festgryte fra Afrikas horn

For tredje gang arrangeres «Turmat fra hele verden» i Tromsø. Denne gangen har Forum for natur og friluftsliv Troms samarbeidet med Arctandria Kystlag, 4H Kulingen og 4H Troms om arrangementet.

Kokken selv, Wedeb, tilhører hagegruppa i Røde Kors Tromsø. I tillegg driver hun egen restaurant i Tromsø, der hun serverer mat fra Afrikas horn.

­– Der lager vi både eritreisk, etiopisk, somalisk og sudansk mat, forteller hun.

I dag har Wedeb zigni i den store gryta si. Til den serverer hun injeranaturlig glutenfrie surdeigspannekaker, samt en blanding av grønnkål og mangold.

– Zigni er festmat i Eritrea. Dette er retten vi lager når det er dåp, eller noen gifter seg. Kjøtt er veldig dyrt i Eritrea, og derfor er ikke dette en rett man spiser til hverdags, forteller hun.

– Men det er min store favoritt! Da jeg var liten ble jeg alltid veldig glad når det var bryllup, og vi fikk zigni.

– VIL DU SMAKE?: Søskenparet Emilian (5) og Sine (10) smaker eritreisk mat for første gang.

Sterke krydder

Gryta lages med tomat, rødløk, kjøtt og den sterke krydderblandingen berbere.

– Berbere er veldig vanlig i eritreisk mat – vi bruker det i alt. Det er en blanding av 12-13 forskjellige krydder og urter. Vi er veldig glade i sterk mat i Eritrea, men i dag har jeg gjort gryta litt mer «norsk», ler Wedeb.

«Kjøkkenet» hennes i dag består av et bord og en elektrisk kokeplate.

– Å nei! Jeg har jo glemt rosmarinen!

Wedeb leter fram en pose med hele rosmarinkvister fra bagen si, og strør dem over gryta.

– Sånn! Man kan lage zigni på ulikt vis – jeg liker å bruke rosmarin og hvitløk, forteller hun.

Her finner du oppsrkiften på zigni. 

Her finner du oppskriften på injera. 

TURMAT: Sine (10) bruker som oftest å spise pølser som turmat, men hun og pappa Raymond Henriksen likte godt den eritreiske lammegryta.

Glad i å gå på tur

Mens gryta putrer, har det begynt å komme folk til arrangementet, som i dag er lagt til det billedskjønne naustområdet Stakken på Kvaløya. Etter flere dager med tungt regn, er høstsola en kjærkommen gjest.

– Jeg er veldig glad i å bli kjent med nye folk, og å være på tur. Da kan man lære norsk samtidig, og det er en fin måte å bli integrert i samfunnet på, sier Wedeb.

– En møteplass

Hun kom til Norge fra Eritrea i 2014, og har også tidligere bidratt med eritreisk mat på friluftsarrangementer i Tromsø.

– Jeg synes «Turmat fra hele verden»-arrangementet er veldig hyggelig å delta på, og det er fint å kunne gjøre andre kjent med eritreisk mat, mener hun.

Det er Hilde Ovesen i 4H Troms enig i. Hun har vært primus motor for å få til «Turmat fra hele verden» i Tromsø.

– Turmat er jo så mye mer enn bare pølser! Det er spennende å prøve ny, god mat, og samtidig er dette konseptet en flott møteplass, mener hun.

MØTEPLASS: Hilde Ovesen i 4H Troms og Christine Myrseth i Forum for natur og friluftsliv Troms mener «Turmat fra hele verden» er en god møteplass, som samtidig byr på spennende matopplevelser.

Friluftsliv i Norge

Nå er Wedeb Tsegay i full sving i det provisoriske kjøkkenet sitt – det er flere som vil smake på maten hennes. Hun plukker injera ut av en boks, danderer grønnsakene ved siden av, og topper tallerkenen med en stor øse zigni.

– Da jeg først kom til Norge, var jeg ikke så mye ute, men nå går jeg oftere på tur. Vi har ikke den samme friluftslivkulturen i Eritrea som i Norge, men jeg har alltid likt meg ute i naturen, forteller hun.

Og selv om zigni egentlig er festmat, mener hun gryta kan passe godt som turmat også.

– Dersom man er motivert for det, så kan hele gryta lages på bål i skogen, sier hun.

– Men selv liker jeg nok best å ha med smoothie og sjokolade på tur.

FRISTENDE TALLERKEN: Zigni, servert med injera, grønnkål og mangold. Foto: Ida Ramberg/Inord.

HVA: Turmat fra hele verden-arrangement i Tromsø, i forbindelse med Friluftslivets dag.

ARRANGØR: FNF (Forum for natur og friluftsliv) Troms, i samarbeid med 4H, Kystlaget og Røde Kors hagegruppe.

HVEM (MÅLGRUPPE): Alle, med spesiell invitasjon til familier og studenter med flerkulturell bakgrunn.

HVOR: Stakken gård på Kvaløya i Tromsø.

ANTALL DELTAKERE: 60

ANTALL BIDRAGSYTERE PÅ TURMAT: 1

TIDSBRUK: 3 timer

ORGANISERING:

  •  FNF var koordinator, og en arbeidsgruppe med frivillige ressurspersoner var med i planleggingen og forberedelsene.
  •  Koronatilpasset opplegg: FNF leide inn en kokk med bakgrunn fra Røde Kors hagegruppe, som selv er fra Eritrea. Servering av eritreisk mat, og informasjon om maten.
  •  Bålkurs om hvordan man lager mat på bål, med oppstart av nytt kurs hver halvtime.
  •  Også andre aktiviteter på arrangementet.
  •  På tidligere arrangementer har det vært felles matlaging der deltakere på arrangementet har laget mat fra flere land på stasjoner med «mentorer» fra de ulike landene. I tillegg har det vært en egen serveringsstasjon og en stasjon med muligheter for å lage/varme egen mat.
  •  Tilbud om gratis transport (buss) fra sentrum til arrangementsstedet.
  •  Språkhjelpere (tolker) ble leid inn på arrangementet, for å kunne oversette til 2-3 ulike språk.

MENY: Injera (surdeigslefser), lammegryte (zigni) og pinnebrød på bål.

Del denne artikkelen