Middag 

Zigni

Publisert – Sist oppdatert 05.10.2021
Tekst: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv – Foto: Ida Ramberg/iNord
Egnet for barn
Opprinnelse: Eritrea 

Zigni er festmat i Eritrea og serveres ofte i bryllup. Matretten er en lammegryte, som ofte spises sammen med surdeigspannekake, injera.

Det som gjør zigni godt egnet som turmat er at alt lages i én kjele. Retten har ca. 2 timers koketid, så den egner seg kanskje best til å lage på bål.

Zigni inneholder en spesielt eritreisk pepper som kalles «berbere». Dette kan være vanskelig å få tak i her i Norge og dermed kan det være du må jukse litt med krydderet for å få den spicy, for eksempel med å blande 3 ss paprikapulver, 1 ss chilipulver, 1 ss hvitløkspulver, 1 ss ingefær, 1 ss basilikum, 1 ss gurkemeie, ½ ss spisskumen, ½ ss hvit pepper, ½ ss kanel, ½ ss muskat og 1 ss kajennepepper.

Porsjoner

Ingredienser

 • 1 kg
  lammekjøtt (i biter)
 • 1 kg
  løk
 • 0.5 kg
  hakket tomat
 • 2 ss
  eritreisk pepper, eller spicy krydderblanding
 • 1 dl
  olje
 • 5 fedd
  hvitløk
 • 1 klype
  salt
 • 1 dæsj
  pepper

BERBERE: En viktig bestanddel i eritreisk matlagning er krydderblandingen berbere. Du kan i tillegg smaksette zigni med rosmarin., som her.

Slik gjør du: 


1

Finhakk løk, ha den i en kjele og la mørne på svak varme.

2

Ha i 1 dl olje og la småkoke videre under lokk i 20 minutter.

3

Ha i 2 ss pepperkrydder eller spicy krydderblanding. Dette blir til en slags oljeløkstuing. La putre videre med lokket på i 10 minutter.

4

Finhakk hvitløk og ha det oppi gryta sammen med hakket tomat. Rør sammen og la putre under lokk i 30 minutter.

5

Hakk opp lammekjøttet i biter og ha det oppi gryta. Legg på lokket og la det koke i ca. 1 time.

6

Smak til med salt og pepper.

Zigni spises sammen med injera, som er store lyse surdeigspannekaker. Man bryter av biter og dypper i zigni. Prøv å forme injera som en skje, og bruk den til å spise med.

Se oppskrift på injera her

GOD TURMAT: I Eritrea bruker man å servere zigni i bryllup og barnedåp. Men den fungerer fint som turmat også, mener Wedeb Tsegay, som serverte zigni på et turmat fra hele verden-arrangement i Tromsø september 2021.

Oppskriften er fra: Samuel Zeru

Bildene er fra et turmat fra hele verden-arrangement i Tromsø september-2021. Der serverte eritreiske Wedeb Tsegay zigni og injera til alle som deltok. Les mer om Wedeb og arrangementet i Tromsø her. 

Del denne artikkelen