Turmat fra hele verden i skolen

Publisert – Sist oppdatert 29.04.2024
Tekst: Adriana Finstad – Foto: Sigbjørn Bøtun, Eivind Haugstad Kleiven

Å bruke naturen som inkluderingsarena og læringsarena i skolen gir bare positive gevinster. Hva med å lage turmat fra hele verden ute på tur med klassen? Ta gjerne kontakt med en friluftslivsorganisasjon eller et friluftsråd hvis det er ønskelig med en samarbeidspartner.

FORANKRING I LÆREPLANEN

Et Turmat fra hele verden-opplegg kan fint forankres i læreplanen. Det kan dermed være en naturlig læringsmetode for å dekke gitte kompetansemål. Turmat fra hele verden egner seg spesielt godt i faget Mat og helse, der kompetansemålene handler om matkultur, fellesskap og samhandling. Se kompetansemål i hhv. 4., 7. og 10. trinn:

  • Kompetansemål 1.-4. trinn: Samtale om måltidsskikker fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer, og om verdien av å spise sammen med andre.
  • Kompetansemål 5.-7. trinn: Lage måltider fra ulike kulturer og fortelle om og utforske hvordan sosialt fellesskap og samhandling kan være med på å styrke god helse.
  • Kompetansemål 8.-10. trinn: Vise gjennom matlaging og måltid hvordan identitet og fellesskap blir formidlet i ulike kulturer.

Hvis man ønsker å gjøre mer ut av et Turmat fra hele verden-opplegg, kan man gjerne trekke inn kompetansemål innenfor flere fagområder. Kompetansemål fra eksempelvis norsk, matematikk, naturfag, samfunnskunnskap og kroppsøving kan være naturlig å trekke inn.

Her er noen gode råd om uteskoleledelse for deg som skal lage turmatopplegg med skoleklasser.

TIPS TIL TURMAT FRA HELE VERDEN-OPPLEGG I SKOLEN: 

FN-dagen, Operasjon Dagsverk og Samisk nasjonaldag er eksempler på dager der det kan passe å ha et Turmat fra hele verden-opplegg.
• Hvis det er et kulturmangfold blant elevene i klassen; La alle barna bidra med en oppskrift hver og alt samles til en felles “Klassens kokebok”. Velg gjerne noen av rettene som dere kan lage sammen ute.
• Hva med å ha et tverrfaglig Turmat fra hele verden-prosjekt, der læringsmål fra mat og helse, matematikk, kroppsøving, norsk og naturfag blir inkludert?

BÅDE GØY OG LÆRERIKT: Et Turmat fra hele verden-opplegg kan fint forankres i skolens læreplan.

Del denne artikkelen