Å samles rundt et bål skaper ekstra god stemning på tur. Er du trygg på hvordan du får fyr?
Et bål kan bygges opp på mange måter, ut ifra hva du skal bruke bålet til, hva du fyrer med og hvilke værforhold du har. Men noen prinsipper kan være lurt å følge. Vi viser deg hvilke.
Bålplassen
Finn en plass i le for vinden, for eksempel bak store steiner eller trær. Lag en ring av stein slik at bålet ikke sprer seg. Ikke lag bål rett på fjell/ svaberg, fordi det kan gjøre at fjellet sprekker av
varmen. Jord eller sand er det beste underlaget. Hvis underlaget er fuktig, legg noen flate steiner eller vedkubber i bunnen.
Tips: Finn helst en bålplass som allerede er brukt. Mange steder finnes det offentlig godkjente bålplasser, ofte med benker og bord og kanskje en gapahuk. Disse kan brukes av alle, hele året. Sjekk i din kommune hvor disse bålplassene er.
Hva skal vi fyre med?
- Tørr ved er viktig!
- Bruk pinner og greiner som ligger på bakken, og unngå å knekke greiner på trærne. Husk sporløs ferdsel. NB: Det er forbudt å felle levende trær
Hva er god opptenningsved?
- Never (bark fra bjørk) – riv av litt never med hendene, ikke bruk kniv! Bruk kun never fra gamle trær eller stammer som er felt.
- Tynne og tørre pinner på bakken.
- Tynne og tørre kvister nederst på granstammen.
- Tynne fliser du hogger/kutter av et tørt vedstykke.
- Annet lett antennelig brensel: tynne einerkvister og tørt gress.
Båltips
- Ha med never i en vanntett pose.
- Pakk fyrstikker i en vanntett boks.
- Opptenning når det er mye vind: Bruk hendene for å skjerme flammen, eller legg deg på bakken foran bålet med vinden i ryggen.
- Ta med en liten bit av stearinlys til å sette i bålet, så er det lettere å få fyr.
- Hvis du bruker vedkubber er det lurt å kløyve kubbene med en øks eller kniv. Kløyvd ved tar lettere fyr enn store vedkubber og det er også lettere å justere varmen i bålet når du har småved.
Husk å ta med når du skal fyre bål
- Fyrstikker
- Never (bark fra bjørk)
- Øks
- Kniv
- Eventuelt tørre vedkubber
- Eventuelt utstyr til matlaging, hvis du skal lage mat på bålet.
Skal du lage mat på bålet? Her viser vi deg hvordan du lager det beste bålet for matlaging.
Husk bålforbudet
Fra 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Les mer om bålforbudet og grill- og bålvettreglene her.