Zigni er festmat i Eritrea og serveres ofte i bryllup. Matretten er en lammegryte og spises ofte sammen med surdeigspannekake, injera.
Det som gjør zigni godt egnet som turmat, er at alt lages i én kjele. Retten har ca. 2 timers koketid, så den egner seg kanskje best til å lage på bål.
Berbere eller alternativ krydderblanding
Zigni inneholder et spesielt eritreisk pepper som kalles «berbere». Dette kan være vanskelig å få tak i her i Norge, og dermed kan det være du må jukse litt med krydderet for å få retten spicy. Her er et forslag til alternativkrydderblanding:
Ingredienser
-
3 sspaprikapulver
-
1 sschilipulver
-
1 sshvitløkspulver
-
1 ssingefær
-
1 ssbasilikum
-
1 ssgurkemeie
-
0.5 ssspisskumen
-
0.5 sshvit pepper
-
0.5 ssss kanel
-
0.5 ssmuskat
-
1 sskajennepepper
Oppskrift på zigni:
Ingredienser
-
1 kglammekjøtt (i biter)
-
1 kgløk
-
0.5 kghakket tomat
-
2 sseritreisk pepper, eller spicy krydderblanding
-
1 dlolje
-
5 feddhvitløk
-
1 klypesalt
-
1 dæsjpepper
Slik gjør du:
Finhakk løk, ha den i en kjele og la mørne på svak varme.
Ha i 1 dl olje og la småkoke videre under lokk i 20 minutter.
Ha i 2 ss pepperkrydder eller spicy krydderblanding. Dette blir til en slags oljeløkstuing. La putre videre med lokket på i 10 minutter.
Finhakk hvitløk og ha det oppi gryta sammen med hakket tomat. Rør sammen og la putre under lokk i 30 minutter.
Hakk opp lammekjøttet i biter og ha det oppi gryta. Legg på lokket og la det koke i ca. 1 time.
Smak til med salt og pepper.
Zigni spises sammen med injera, som er store lyse surdeigspannekaker. Man bryter av biter og dypper i zigni. Prøv å forme injera som en skje, og bruk den til å spise med.
Oppskriften er fra: Samuel Zeru
Bildene er fra et turmat fra hele verden-arrangement i Tromsø september-2021. Der serverte eritreiske Wedeb Tsegay zigni og injera til alle som deltok. Les mer om Wedeb og arrangementet i Tromsø her.