Søppel på tur

Publisert – Sist oppdatert 17.04.2023
Foto: Johnny Vaet Nordskog/Norsk Friluftsliv

Vi skaper ofte litt søppel når vi er på tur, spesielt om vi skal spise mat underveis. Så hva gjør vi med søpla?

God turkultur innebærer at man ikke skal legge igjen «bevis» på at man har vært i naturen, slik at neste person som går samme sted får oppleve omgivelsene som urørt. Derfor må vi alltid rydde etter oss, og ta med all søpla til vi kommer til en søppelkasse. Her er noen tips som kan gjøre det lettere:

Tre hovedtips:

  • Papp, papir og bomull kan brennes opp om du skal tenne bål. Hvis ikke må du ta det med til en søppelkasse.
  • Plast, glass og aluminium skal alltid tas med til en søppelkasse, helst til resirkulering.
  • Matavfall som ikke brytes raskt ned bør tas med til søppelkassen, som for eksempel appelsinskall og kyllingbein.
  • Raskt nedbrytbar mat kan brennes på bål eller til nøds graves ned om man er på lengre tur, som for eksempel potetskrell og kakaosnerk.

Å unngå forsøpling i naturen er også en plikt som står i loven. Les mer om allemannsretten og sporløs ferdsel her.

SPORLØST: Bruk minst mulig emballasje og ta med all søppel hjem igjen!

FØR turen:

  • Kjøp matvarer som skaper minst mulig avfall.
  • Vurder emballasjen på matvarene, og velg den som tar minst plass eller er lettest å bli kvitt etter bruk. Velg for eksempel pappkartong fremfor hermetikkboks.
  • Noen matvarer kan du ha i plastposer med lynlås (ziplock) eller bokser med lokk, sånn at du tar med kun det du trenger. Bokser med lokk kan vaskes og brukes om igjen.

UNDERVEIS på turen:

  • Ha med en tom pose som du kan fylle med søppel underveis. Fest den gjerne utenpå sekken, så den er lett tilgjengelig.
  • Ikke lag mer mat enn du kan spise helt opp.
  • Vis hensyn når du lager mat som skal varmes:
    Vær forsiktig med bruk av kokeapparater og griller, slik at du ikke lager brennmerker i naturen.
    Bruk helst faste bålplasser når du skal fyre bål.
  • Invester i tallerken, kopp og bestikk som du kan bruke til turn, heller enn å kjøpe engangsprodukter.
  • Sjekk rasteplassen en ekstra gang før du forlater den, så du ikke glemmer igjen noe.
  • Plukk søppel etter andre også, når de ikke tar ansvar for å rydde opp etter seg selv.

ETTER turen:

  • Sorter og resirkuler mest mulig av søppelet du har med deg hjem.
  • Tenk deg om: Kunne noe av søppelet vært unngått, og er det noe du kan gjøre annerledes på neste tur?

 

Nedbrytningstider for ulike materialer:

(plakaten kan lastes ned fra linken over)

Del denne artikkelen