Hva er sporløs ferdsel?

Publisert – Sist oppdatert 14.04.2023

Allemannsretten gir oss rett til mye, men den innebærer også noen plikter. En av pliktene er at vi tar godt vare på naturen, og ikke lar det ligge igjen spor etter oss.

Denne plikten kaller vi sporløs ferdsel, og den er kanskje ekstra viktig å huske på når vi tenner bål og lager mat på tur.

Det å ferdes sporløst handler om å ikke etterlate seg mer enn vårt eget fotavtrykk når vi ferdes i naturen. For at de som lever etter oss skal få nyte urørt natur på samme måte som oss, har vi et felles ansvar for å ta vare på naturen.

Enkle tips til å ferdes sporløst:

  • Bruk stier som allerede finnes, og unngå å tråkke nye.
  • Skal du tenne bål, bruk en godt etablert bålplass. Ikke tenn bål på berg og svaberg, det kan nemlig føre til at berget sprekker fra varmen fra bålet. Når berget sprekker etterlater vi store «sår» i naturen.
  • Ta med deg hjem igjen alt det du har hatt med deg ut på tur. Naturen bruker to år på å bryte ned appelsinskall, mens plast kan ta opp til 500 år å bryte ned. Vi gjør også naturen, og de som kommer etter oss, en stor tjeneste om vi i tillegg plukker med oss søppel vi kommer over når vi er ute på tur.
  • Har du bygget opp noe mens du var ute, ta det ned igjen før du forlater stedet.
  • Vis hensyn til dyre- og fugleliv når du oppholder deg i naturen. La ville dyr være i fred.
  • Bruk minst mulig emballasje ute på tur. Det blir bare unødvendig søppel.

Plukk med søppel du finner langs stien. Alle kan miste søppel eller glemme igjen noe på en leirplass, ved å godta dette og ta med noe av søppelet vi finner langs stien hjelper vi hverandre. Foto: Paulina Cervenka

Lån, spleis eller kjøp brukt – flere gode tips 

Anders Baumberger, forfatter av «Turboka», har flere gode tips om hvordan man kan unngå å etterlate seg spor i naturen.

– Vi kan for eksempel heller bruke etablerte bålplasser enn å lage nye. Vi kan tenne på dopapiret vi har brukt når vi fyrer bål, og vi kan ta med oss søppel vi finner langs stien. Alle kan miste søppel eller glemme igjen noe på en leirplass. Plukker vi med noe av søppelet vi finner langs stien hjelper vi hverandre til å ta litt bedre vare på naturen, sier forfatteren.

Baumberger mener at sporløs ferdsel handler om mer enn akkurat det å være ute i naturen. Det handler også om å kjøpe turutstyr i god kvalitet framfor å kjøpe nye, billige ting. Å investere i kvalitet over kvantitet lønner seg i lengden, både for miljøet, for lommeboka og for turopplevelsene.

Lån, lei, spleis eller kjøp brukt. Bruktmarkedet et bra sted å kikke før vi investerer i nytt. Ellers kommer vi ofte langt med det vi allerede har liggende, og alle trenger ikke eie alt! Ved å benytte for eksempel gratis utlånstilbud slik som BUA, eller leie gjennom Pinsj eller Finn.no har vi plutselig mange valgmuligheter uten masse kostnader, vedlikehold og høyt forbruk.

Sist men ikke minst oppfordrer forfatter Anders Baumberger til gi tid framfor ting i gave. Dette er en enkel måte å tenke sporløst på, som i tillegg gir masse glede!

– Gi for eksempel et medlemsskap i en frivillig organisasjon, en dag ute med piknikkurv eller en tur i det blå. Ting fyller allerede overfylte skap. Tid sammen fyller hjertet, sier forfatteren.

Gå på tur, nyt mat fra ulike kulturer, og prioriter tid sammen på tur over ting. Oppskrifter til nydelig turmat fra hele verden finner du her

Dette sier Friluftsloven om sporløs ferdsel:

«Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å se etter at han ikke etterlater seg stedet i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen. Grunnens eier eller bruker har rett til å vise bort folk som opptrer hensynsløst eller ved utilbørlig atferd utsetter eiendommen eller berettigete interesser for skade eller ulempe.»

Del denne artikkelen