Middag 

Tibs

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen

Tibs er en kjøttrett som er vanlig å lage i Eritrea og Etiopia.

Kombiner gjerne med sng og rotsalat, som er en stor del av hverdagen i disse landene.

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg
    lammekjøtt, lår
  • 2 dl
    rapsolje
  • 2 stk
    rødløk
  • 3 fedd
    hvitløk
  • 2 store
    tomater
  • 1 stk
    rød paprika
  • 1 stk
    grønn paprika
  • 1 stk
    gul paprika
  • 1 stk
    rød chili
  • 2 stk
    stilker rosmarin
  • 1 dryss
    salt og pepper

Slik gjør du:


1

Først må alle ingrediensene renses og grovhakkes.

2

Etterpå skal kjøttet stekes i olje i ca. 15 minutter.

3

Ta så oppi rødløk og hvitløk i den samme stekepannen. Dette stekes i ca. 6 minutter.

4

Ta så oppi tomater, paprika og chili. Dette stekes i ca. 3 minutter.

5

Smak til med salt og svart pepper til slutt.

TRADISJONSMAT: Kokkelærlingene Miriam, Rachel og Selam bydde på mat fra Eritrea og Etopia ved arrangement i regi av Turmat fra hele verden, med Oslo Voksenopplæring, Helsfyr.

Fargerikt tilbehør

Sammen med tibs anbefaler kokkelærlingene ved Oslo Voksenopplæring Rotsalat og Sng. Her er det masse smak og farger som komplimenterer retten.

Tilbehøret kan lages klart hjemme eller tilberedes ute.

 

Rotsalat

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 stk
    rødbeter
  • 2 stk
    poteter
  • 2 stk
    gulrøtter
  • 2 dl
    olje
  • 1 stk
    sitron
  • 1 dryss
    salt og pepper

Slik gjør du:


1

Kok alle grønnsakene hver for seg.

2

Grovhakk de ferdigkokte grønnsakene.

3

Bland de sammen med sitron, olje, salt og pepper.

FARGERIKT: Rotsalat er daglig kost i Eritrea.

Sng

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 stk
    rødløk
  • 1 stk
    tomat
  • 6 stk
    store chili
  • 2 ss
    olje
  • 1 dryss
    salt
  • 0.5 ts
    sort pepper

Slik gjør du:


1

Skyll og rens alle grønnsakene.

2

Finhakk løk, tomater og chili. Bland sammen.

3

Tilsett salt, olivenolje og pepper.

4

Skjær chiliene på midten og fyll dem med blandingen.

LETT Å LAGE: Kokkelærlingene har hatt fokus på at maten skal være både næringsrik og enkelt å lage. Sng er et perfekt tilbehør med masse smak.

Oppskrift fra: Ernæringskokkene Miriam, Rachel og Selam fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen