Kokkeklasse lanserer turmat-hefte

Publisert
Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen, Mari Kolbjørnsrud

Kokkeklassen ved Oslo voksenopplæring Helsfyr lanserte i desember et turmat-hefte med oppskrifter fra hele verden.

Tverrfaglig samarbeid

Det var med stor begeistring kokkeklassen KOS4 ved Oslo voksenopplæring Helsfyr kunne by på hjemmelaget turmat under lanseringen av deres eget turmathefte Turmat fra hele verden. Heftet er et resultat av et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv, Oslo voksenopplæring Helsfyr, Norges sopp- og nyttevekstforbund og Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Kokkeklassen KOS4 er en del av Samarbeidsmodell Oslo. Her samarbeider skolen med NAV Tiltak om å gi deltakerne språk- og fagopplæring parallelt. Når de er ferdig med opplæringen får de fagbrev som ernæringskokker.

Mari Kolbjørnsrud er prosjektleder for Norsk Friluftslivs prosjekt Turmat fra hele verden og var til stede ved lanseringen digitalt. Stolt snakket hun om innsatsen deltakerne har lagt ned.

 – Dette er et veldig godt eksempel på hvordan kommunene og frivillighet kan samarbeide om å nå felles mål, sier hun. Friluftslivsorganisasjonene har lagt til rette for turopplevelser og kunnskap i norsk natur, mens deltakerne har tatt med deres matkultur inn i friluftslivet og gir folk idéer til å lage mer variert og god mat på tur. Samarbeidsprosjekt som dette bidrar til at friluftslivskulturen i Norge blir rikere og mer mangfoldig, og forhåpentligvis mer inkluderende, mener prosjektlederen. 

FISKEFANGST: Det var stor fiskefangst da Andreas Frøsland fra Norges Jeger- og Fiskeforbund introduserte kokkeklassen for fisking på Sognsvann i Oslo i september.

Utdanningsdirektør i Oslo Kommune, Marte Gerhardsen, var til stede ved lanseringen og fikk smake på maten. Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen, var også med digitalt. De fikk se at naturen ikke bare er en fantastisk læringsarena, men også hvor viktig det er med en introduksjon til frivilligheten, aller helst tidlig i en integreringsprosess.

– I frivilligheten kan man få både arbeidspraksis, språktrening og ikke minst et nettverk som kan bidra til at de får en jobb og trivsel i hverdagen, forklarer prosjektleder Mari. Hun forteller at noen av deltakerne i kokkeklassen var frivillige på Friluftslivets Dag i september, der de lagde og serverte mat på et arrangement på Trollvann. Også daværende statsminister Erna Solberg fikk servert den smakfulle soppsuppa som de disket opp  med. 

Representanter fra Norges sopp- og nyttevekstforbund og Norges Jeger- og Fiskeforbund var også tilstede ved lanseringen. De påpekte hvor hvor morsomt det har vært å dele turopplevelser med denne entusiastiske gjengen, og inviterte til nye turer sammen.

EGNE OPPSKRIFTER: Alle deltakerne har bidratt med spennende oppskrifter fra sine opprinnelsesland.

Norsk turkultur møter internasjonal matkultur

Deltakerne i kokkeklassen kommer fra en rekke ulike land, noe som har resultert i matretter fra over 10 land. Gjennom tre lærerike turer har deltakerne delt av egen matkultur og lært om både høsting av sopp og fisking. Les om da deltakerne var på soppsanking med Sopp- og Nyttevekstforbundet her.

I tillegg til mye læring, fine opplevelser og inspirasjon har dette samarbeidet resultert i et unikt turmat-hefte. Heftet kan lastes det ned lengre ned i saken.

Turmat fra hele verden-prosjektet har som mål å bygge en bro mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur.

– Dette samarbeidet og heftet er et fint eksempel på denne brobyggingen. Vi håper flere vil la seg inspirere og ta ta i bruk heftet, sier prosjektleder Mari.

HØSTING: Deltakere var med Pål Karlsen fra Norges Sopp- og nyttevekstforbund på sopptur.

Se alle oppskrifter: Alle oppskriftene er her samlet på nettsiden turmat.no.

Last ned heftet: Her kan du lese og laste ned heftet «Turmat fra hele verden».

Del denne artikkelen