Tagine med fisk

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Pernille Balslev, Mari Kolbjørnsrud

Tagine er en tradisjonell rett fra berberne i Marokko, og er oppkalt etter leirgryta som retten normalt lages i.

En tagine kan settes direkte på bålet, og den kan også lages på gassbluss. Hvis du ikke har en tagine/leirgryte, kan retten fint lages i en gryte også.

Typisk for det marokkanske kjøkkenet er fargerike grønnsaker, krydder og mye smak. Disse marokkanske godsakene anbefales å prøve ved leirbålet.

Tagine serveres sammen med brød, for eksempel det marokkanske pannebrødet batbout.

Oppskrift marinade: 

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 ts
    salt
  • 1 ts
    pepper
  • 2 ss
    paprikapulver
  • 2 ss
    gurkemeie
  • 2 ss
    spisskummen
  • 1 ss
    chiliflak
  • 1 dl
    vann
  • 0.5 stk
    sitron
  • 1 neve
    finhakket persille
  • 1 neve
    finhakket koriander
  • 2 fedd
    finhakket hvitløk
  • 800 g
    fiskefilet

1

Bland sammen krydderet i en bolle. Tilsett vann og rør det godt sammen. Tilsett sitronsaft (fra en halv sitron), persille, koriander og hvitløk.

2

Bland marinaden med fisken i en bolle, og la fisken ligge i marinaden mens du ordner resten.​

TAGINE er en leirgryte med kjegleformet lokk. Hvis du ikke har dette, kan du bruke en gryte istedet.

Oppskrift grønnsaker: 

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 bunt
    persille (eller 1 stangselleri)
  • 4 stk
    gulrøtter
  • 2 stk
    poteter
  • 1 stk
    søtpotet
  • 1 stk
    grønn paprika
  • 2 stk
    tomater
  • 0.5 stk
    sitron
  • 3 stk
    hvitløksfedd
  • 2 stk
    chili (rød eller grønn)
  • 1 neve
    persille
  • 1 neve
    koriander
  • 1 dl
    matolje/olivenolje

1

Legg persillekvistene i bunnen av tajinen/gryta. Alternativt kan du bruke stangselleri. Dette er for at maten ikke setter seg fast i bunnen.

2

Del gulrøtter, poteter, søtpotet, tomater, paprika og en halv sitron i skiver.

3

Legg gulrøttene over persillebunten/stangsellerien og deretter et lag med potetskiver over. Legg fiskefileten over potetsengen sammen med tomater og paprika.

4

Hell over marinaden sammen med matoljen. Topp med sitronskiver, hvitløksbåter og hele chili.

5

Ha på lokk og la taginen steke over glørne i ca. 30 min.

Oppskriften er fra: Lamia El Jardani

Se flere oppskrifter på tagine her.

Se denne filmen med Lamia og bli inspirert til å lage fisketagine selv:

Del denne artikkelen