
Tagine er en tradisjonell rett fra berberne i Marokko, og er oppkalt etter leirgryta som retten normalt lages i.
En tagine kan settes direkte på bålet, og den kan også lages på gassbluss. Hvis du ikke har en tagine/leirgryte, kan retten fint lages i en gryte også.
Typisk for det marokkanske kjøkkenet er fargerike grønnsaker, krydder og mye smak. Disse marokkanske godsakene anbefales å prøve ved leirbålet.
Tagine serveres sammen med brød, for eksempel det marokkanske pannebrødet batbout.
Oppskrift marinade:
Ingredienser
-
1 tssalt
-
1 tspepper
-
2 sspaprikapulver
-
2 ssgurkemeie
-
2 ssspisskummen
-
1 sschiliflak
-
1 dlvann
-
0.5 stksitron
-
1 nevefinhakket persille
-
1 nevefinhakket koriander
-
2 feddfinhakket hvitløk
-
800 gfiskefilet
Bland sammen krydderet i en bolle. Tilsett vann og rør det godt sammen. Tilsett sitronsaft (fra en halv sitron), persille, koriander og hvitløk.
Bland marinaden med fisken i en bolle, og la fisken ligge i marinaden mens du ordner resten.

TAGINE er en leirgryte med kjegleformet lokk. Hvis du ikke har dette, kan du bruke en gryte istedet.
Oppskrift grønnsaker:
Ingredienser
-
1 buntpersille (eller 1 stangselleri)
-
4 stkgulrøtter
-
2 stkpoteter
-
1 stksøtpotet
-
1 stkgrønn paprika
-
2 stktomater
-
0.5 stksitron
-
3 stkhvitløksfedd
-
2 stkchili (rød eller grønn)
-
1 nevepersille
-
1 nevekoriander
-
1 dlmatolje/olivenolje
Legg persillekvistene i bunnen av tajinen/gryta. Alternativt kan du bruke stangselleri. Dette er for at maten ikke setter seg fast i bunnen.
Del gulrøtter, poteter, søtpotet, tomater, paprika og en halv sitron i skiver.
Legg gulrøttene over persillebunten/stangsellerien og deretter et lag med potetskiver over. Legg fiskefileten over potetsengen sammen med tomater og paprika.
Hell over marinaden sammen med matoljen. Topp med sitronskiver, hvitløksbåter og hele chili.
Ha på lokk og la taginen steke over glørne i ca. 30 min.
Oppskriften er fra: Lamia El Jardani
Se flere oppskrifter på tagine her.
Se denne filmen med Lamia og bli inspirert til å lage fisketagine selv: