Middag 

Suovas

Tekst: Silje Glorvigen – Foto: Kasper Fosser

«Suovas» betyr røkt og er en samisk rett bestående av lettsaltet og røkt reinsdyrkjøtt.

Suovas serveres gjerne med Gahkko (samisk tynnbrød), men du kan selv velge å servere suovas med for eksempel potetmos, pasta, potet, polarbrød eller pitabrød. Det vokser lite grønnsaker i nord, så tradisjonelt sett består suovas kun av rent kjøtt sammen med tyttebær og brød.

 

Porsjoner

Ingredienser

  • 200 g
    souvas kjøtt (det går fint med reinskav også)
  • 0.5 stk
    salathode
  • 150 g
    cherrytomater
  • 1 stk
    paprika
  • 1 stk
    rømmeboks
  • 3 ss
    tyttebær*
  • 1 ss
    sukker
  • 2 stk
    pitabrød
  • 1 ts
    salt/pepper
  • 1 pk
    smør til steking

*Du kan bruke tyttebærsyltetøy isteden. Men husk å droppe sukkeret. 

 

Før du drar hjemmefra:


1

Skjær opp ønskede grønnsaker hjemme. I denne oppskriften brukte vi salat, paprika, tomat og rødløk. Ha i en matboks.

2

Dressingen lager du med en boks rømme, tyttebær, litt sukker og pepper. Denne blir ofte litt bedre om den får sette seg en stund!

Slik gjør du på tur:


1

Fyr opp bålet

2

Sett stekepannen oppå kubbene og varm kjøttet med en god klatt med smør. Krydre med salt og pepper.

3

Når kjøttet nærmer seg ferdig kan du varme pitabrødene. Enten i en ny panne, eller legge de i nærheten av bålet på indirekte varme.

4

Når kjøttet og pitabrødene er varme er det bare å dandere på en tallerken. Brett ut pitaen og ha på ønskede grønnsaker, kjøtt og tyttebærrømme på toppen.

SUOVAS serveres gjerne med Gahkko (samisk tynnbrød), men du kan selv velge å servere suovas med for eksempel potetmos, pasta, potet, polarbrød eller pitabrød.

Del denne artikkelen