«Suovas» betyr røkt og er en samisk rett bestående av lettsaltet og røkt reinsdyrkjøtt.
Suovas serveres gjerne med Gahkko (samisk tynnbrød), men du kan selv velge å servere suovas med for eksempel potetmos, pasta, potet, polarbrød eller pitabrød. Det vokser lite grønnsaker i nord, så tradisjonelt sett består suovas kun av rent kjøtt sammen med tyttebær og brød.
Ingredienser
-
200 gsouvas kjøtt (det går fint med reinskav også)
-
0.5 stksalathode
-
150 gcherrytomater
-
1 stkpaprika
-
1 stkrømmeboks
-
3 sstyttebær*
-
1 sssukker
-
2 stkpitabrød
-
1 tssalt/pepper
-
1 pksmør til steking
*Du kan bruke tyttebærsyltetøy isteden. Men husk å droppe sukkeret.
Før du drar hjemmefra:
Skjær opp ønskede grønnsaker hjemme. I denne oppskriften brukte vi salat, paprika, tomat og rødløk. Ha i en matboks.
Dressingen lager du med en boks rømme, tyttebær, litt sukker og pepper. Denne blir ofte litt bedre om den får sette seg en stund!
Slik gjør du på tur:
Fyr opp bålet
Sett stekepannen oppå kubbene og varm kjøttet med en god klatt med smør. Krydre med salt og pepper.
Når kjøttet nærmer seg ferdig kan du varme pitabrødene. Enten i en ny panne, eller legge de i nærheten av bålet på indirekte varme.
Når kjøttet og pitabrødene er varme er det bare å dandere på en tallerken. Brett ut pitaen og ha på ønskede grønnsaker, kjøtt og tyttebærrømme på toppen.