Middag 

Kylling Satay med peanøttsaus

Publisert – Sist oppdatert 11.01.2022
Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen
Opprinnelse: Thailand 

Thailand er kjent for sin gode mat, og Kylling Satay er ikke noe unntak.

Denne retten har mye smak og trenger mye krydder som salt, søtt og kokosmelk. Kyllingen kan både legges i marinade på forhånd eller mens du er ute. Når du venter på at marinaden skal trekke inn, kan du lage peanøttsausen.

Kylling Satay

Porsjoner

Ingredienser

  • 600 g
    kyllingbryst
  • 6 dl
    kokosmelk
  • 2 ss
    limesaft
  • 4 ss
    red currysaus
  • 3 fedd
    hvitløk (hakket)
  • 25 stk
    spyd/trepinner
  • 4 dl
    peanøttsmør
  • 2 ts
    sukker
  • 3 ss
    fiskesaus (asiatisk)
  • 3 ss
    maisolje

1

Skjær kylling i mindre biter. Rør kokosmelk, limesaft, currysaus, peanøttsmør, sukker, hvitløk og fiskesaus sammen i en stor bolle. Legg kyllingbitene i bollen.

2

La kyllingen trekke i marinaden i 25-30 minutter. Tre kyllingbitene på et spyd, og stek dem i olje i en stor varm stekepanne (du kan gjerne grille dem).

3

Server med peanøttsaus. Nyt!

GRILLES ELLER STEKES: Kyllingen stekes i panne på primus, men kan også grilles i folie på bålet.

Peanøttsaus

Porsjoner

Ingredienser

  • 3 fedd
    hvitløk
  • 4 ts
    karripasta
  • 1 klunk
    olje til steking
  • 6 ss
    peanøttsmør (gjerne økologisk)
  • 400 g
    kokosmelk
  • 100 g
    cashewnøtter (finhakket)
  • 1 dryss
    Sitronsaft, salt og sukker til tilsmaking

1

Hakk hvitløk og fres den i litt olje i en kjele. Når hvitløken begynner å bli blank, har du i karripastaen og lar den frese sammen med hvitløken. Hvitløken skal ikke bli brun.

2

Ha i peanøttsmøret og rør det godt sammen med hvitløk og karripasta. Hell over kokosmelk, gjerne litt og litt, og sørg for at massen i kjelen løser seg godt opp i melka. Kok sausen forsiktig opp.

3

Når sausen har kokt opp, smaker du til med salt, sitronsaft og eventuelt litt sukker. Om sausen trenger litt søtning og salt avhenger av hva slags peanøttsmør du bruker.

4

NB! Hvis du vil at sausen skal bli tykk og mer som en dipp, bør du la den stå på lav varme på komfyren til en del væske har fordampa. Dryss over cashewnøtter. Sausen kan skille seg litt under koking, det påvirker ikke smaken.

Oppskrift fra: Kommende ernæringskokk Saowalak fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen