Pilau fra Tanzania

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Pilau er en risrett som opprinnelig kommer fra Sør-Asia og Perserriket (med navnet pilaff), og har spredd seg til blant annet Afrika.

Retten blir tilberedt av ris, løk og buljong i en gryte eller panne, eventuelt sammen med kjøtt, fisk eller grønnsaker, og krydder. Etter at risen og buljongen har blitt kokt opp uten lokk settes lokket på slik at retten blir dampet videre.

Denne måten å koke ris på finnes i hele Midtøsten og Vest-Asia, og ble spredt til Afrika gjennom araberne og til Karibien og Sørstatene i USA gjennom slavene.

Zanzibar og Tanzania var knutepunkt både for slave- og krydderhandel i mange hundre år og oppskriften nedenfor kommer derfra.

Porsjoner

Ingredienser

  • 1.5 ss
    spisskummen
  • 1 ss
    kardemomme
  • 0.5 ts
    svart pepper
  • 0.5 ts
    kanel
  • 0.5 ts
    malt nellik
  • 2.5 dl
    basmatiris
  • 2 ss
    olivenolje
  • 0.5 stk
    løk
  • 1 ss
    hvitløk (presset)
  • 6 dl
    kyllingbuljong
  • 1.5 dl
    kokosmelk
  • 1 klype
    salt, etter smak

Slik gjør du: 


1

Lag først en krydderblanding ved å blande sammen alt krydderet (spisskummen, kardemomme, svart pepper, kanel og nellik).

2

Ha olje i en stor kjele og tilsett ris og løk. Rør til risen begynner å bli hvit.

3

Tilsett hvitløk, ingefær og og 1,5 ss pilaukrydder. Rør til hvitløken blir gjennomsiktig.

4

Tilsett kokosmelk og kyllingbuljong i risen og kok på lav varme til risen er gjennomkokt. Tilsett mer vann underveis dersom det er nødvendig.

5

La risen koke/dampe med lokk på slutten av koketiden.

6

Server gjerne til stekt kjøtt eller kylling, eller spis retten alene.

Oppskriften er fra: KFUK KFUM Speiderne

Se også oppskrift på iugurisk polo, som er en annen variant av denne risretten.

Informasjonen om opprinnelsen til pilau/pilaff er hentet fra Wikipedia.

PILAU kan spises som den er eller serveres inntil kjøtt eller kylling. NB: chilien på bildet er kun til pynt.

Del denne artikkelen