Amy Mir, også kjent som «ekspedisjonsjenta», møter kultur- og likestillingsminister Abid Raja på toppen av Grefsenkollen for å lage pakistansk turmat på primus: keema naan.
Amy har rigget opp primusene og gjør de siste forberedelsene før kulturministeren kommer.
– Jeg tenkte han kunne hjelpe meg med å lage maten, fordi han også er kjent med det pakistanske kjøkkenet, sier hun.
Hun ønsker å vise at turmat er et enkelt inkluderingsgrep og at det kan være et gjenkjennelig samlingspunkt for alle, på tvers av kulturer.
Statsråden ankommer leirplassen og møter en blid Amy. De hilser på hverandre før Amy insisterer på at statsråden skal sette seg ned på reinsdyrskinnet.
– Kom Abid, du skal bli med meg og lage keema naan! sier en entusiastisk Amy Mir.
Han setter seg ned og får utlevert en fjøl, kjevle og en klump med deig. Nå skal han lage sin egen keema naan.
– Fantastisk, keema naan er utrolig godt! Men jeg har et spørsmål: har du alltid med deg kjevle på tur? humrer Abid mens han vifter med kjevla.
Alle bør ha med en pakistaner på tur
Det er god stemning i leieren og statsråden er godt i gang med å kjevle deigen utover fjøla. Selv påstår han at keema naan på primus trumfer den tradisjonelle norske matpakka.
– Enhver nordmann burde ha med seg en pakistaner på tur, for da får du deilig turmat! Og da slipper du den svette brunosten på brødskiva, sier Raja med glimt i øyet.
Drømte om å gå alene på tur
Abid og Amy snakker varmt om friluftslivet de begge hadde gleden av å oppdage som voksne. Ingen av de hadde et nært forhold til naturen i oppveksten, og Abid forteller at han var redd for å gå i skogen som barn. Amy på sin side måtte utfordre seg selv for å bli komfortabel i naturen.
– Jeg trigges av å sette klare mål for meg selv, og som 17 åring bestemte jeg meg for å teste friluftslivet for første gang. Målet mitt var rett og slett å gå en tur i skogen – helt alene, forteller Mir.
Den Norske Turistforeningen (DNT) ble en viktig organisasjon og støttespiller for Amy da hun ønsket å ta steget ut i naturen. Nå har hun utdannet seg til å bli turleder, og ønsker å inspirere flere til å oppleve friluftslivet.
– Frivillige organisasjoner gjør en viktig jobb der, og DNT gav meg muligheten til å utforske friluftslivet, sier Amy.
Frivilligheten må vises fram
Kulturminister Abid Raja mener vi har mye å gå på når det gjelder mangfold her i Norge.
– Vi vet at ikke alle har mulighet eller kunnskap om det frivilligheten tilbyr, eller vet hvordan de selv kan delta i frivilligheten, sier statsråden.
Kulturministeren mener at Frivillighetens år bør være til inspirasjon for alle. Både de som har funksjonsnedsettelser, uavhengig hvor du bor, økonomi eller ditt etniske opphav. Alle skal være med! Regjeringen ønsker derfor å stille med 20 millioner til Frivillighetens år 2022.