Turmat fra hele verden-kurs med DNT ung

Publisert – Sist oppdatert 07.05.2024
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Norsk Friluftsliv bidro med Turmat fra hele verden-kurs på DNT ungs landsmøte på Lillehammer i april. – Et ekstremt kult konsept, sier Torjus Johansen i DNT ungs landsstyre.

Vi er i skogen ved Krokbua, en liten tømmerhytte som drives av DNT Lillehammer. 15 turledere i DNT ung-grupper fra hele landet har meldt seg på kurset med tema Turmat fra hele verden – et inkluderingsverktøy. Alle er engasjerte ungdommer som er med på å bygge opp gode turfellesskap i sine lokalmiljø.

REFLEKSJON RUNDT BÅLET: Kursholder Kine Nyberg reflekterer sammen med ungdommene: Hvordan kan vi skape mer inkludering i DNT ung-gruppene gjennom å bruke Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy?

Hvordan kan vi gjøre dette i DNT ung?

Turmat fra hele verden-kurset innebærer både refleksjon og bevisstgjøring rundt temaet inkludering, praktisk matlaging for å bli trygg på å lage mat ute med en gruppe og håndtere stormkjøkken og bål, og felles utforsking av hvordan bruke matkultur som en inngangsport til friluftslivet og ulike turfellesskap.

Ungdommene får med seg et refleksjonsspørsmål inn i matlagingsdelen av kurset; Hvordan kan vi bruke Turmat fra hele verden for å skape mer inkludering i våre DNT ung-grupper og på våre aktiviteter?

Mens matlagingsgruppene kutter grønnsaker, fyrer opp bål og primus, steker quesadillas, koker thaisuppe og danderer en iransk changmal-dessert, deler ungdommene erfaringer, tanker og idéer.

–              Jeg har fått noen idéer til å gjennomføre lavterskel nærturer med mat fra flere kulturer, for eksempel gjennom tematurer som fokuserer på en kultur og en matrett hver gang. Jeg tenker også at vi kan inkludere deltakernes kulturer i mye større grad i planleggingen av aktiviteten. sier Amalie Wathne (24) fra DNT ung Sør.

–              Nå er jeg også inspirert til å oppsøke nye oppskrifter på turmat.no og dermed bli kjent med nye kulturer, legger hun til.

Flere idéer fra deltakere kommer opp:

–              Jeg vil lansere idéen om internasjonal dag i min lokalforening.

–              Hva med å arrangere matkvelder med Turmat fra hele verden i lokalforeningene?

–              Kanskje en hyttetur med tre retters ukrainsk middag, der vi inviterer ukrainere med på tur!

DETTE ER TURMAT FRA HELE VERDEN-KURSET:

Turmat fra hele verden-kurset handler om hvordan vi kan skape mer inkludering til friluftslivet og våre turfellesskap gjennom turmaten.

På kurset får deltakerne…

  • tips og eksempler på hvordan man kan bruke Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy.
  • kunnskap og tips til utstyr og gjennomføring av turmataktivitet med en gruppe.
  • praktisk erfaring med matlaging ute.
  • inspirasjon til å ta verktøyet i bruk i sin sammenheng.

Kursinnholdet bygger i stor grad på veilederen Turmat fra hele verden – et inkluderingsverktøy og innholdet på nettsiden turmat.no, der man finner tips, eksempler og inspirasjon til bruk av Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy.

Kurset passer for alle tur- og aktivitetsledere og ansatte i Norsk Friluftsliv sine medlemsorganisasjoner, men også andre organisasjoner som bruker naturen som inkluderingsarena. Kurset gjennomføres utendørs og har en varighet på 2-3 timer.

NYE IDÉER: Amalie Wathne (til venstre) har erfaring fra både DNT ung Sør og DNT ung Lillehammer og er deltaker på kurset. - Nå har jeg fått idéer til å gjennomføre lavterskel nærturer med mat fra flere kulturer, sier hun.

Sammensveising av kulturer

Torjus Johansen (23) representerer DNT ung Alta på landsmøtet og er styremedlem i DNT ungs landsstyre. Han er glad for at inkludering settes på agendaen og at Turmat fra hele verden introduseres som et inkluderingsverktøy i DNT ung.

–              Turmat fra hele verden er et konsept som jeg synes er ekstremt kult. Her får vi fletta sammen norsk turkultur og mat fra ulike deler av verden. Denne sammensveisinga hvor flere kulturer flettes sammen tror jeg er med på å bryte barriærer for å komme seg på tur, sier han.

–              For ungdommer som ikke er så vant til tur, kan DNT ung sine turer høres litt skumle ut. Jeg har troa på lavterskeltilbud som for eksempel å lage mat sammen. Dette kan bidra til ufarliggjøring og være en fin inngangsport til våre aktiviteter og fellesskap, mener Johansen.

DNT ung setter temaet inkludering og mangfold høyt og i handlingsplanen for DNT ung er egne mål og tiltak på inkludering spesifisert. 

–              En utfordring kan være å vite hvordan vi konkret kan jobbe for å skape mer inkludering og mangfold i organisasjonene våre. Da er det topp med konkrete verktøy som Turmat fra hele verden, sier Johansen.

–              De fleste er jo glad i mat. Når du hører at det er mat fra hele verden så er jo det i seg selv en måte å inkludere på; at vi viser et mangfold signaliserer kanskje at vi ønsker å inkludere.

–              Og så er det sosialt og plass til alle når vi sitter rundt et bål og lager mat. Dette er noe jeg har veldig troa på, konkluderer Johansen.

TORJUS JOHANSEN representerer DNT ung Alta på landsmøtet og er styremedlem i DNT ungs landsstyre. - DNT ung har inkludering høyt oppe på agendaen og det er topp med konkrete inkluderingsverktøy som dette, sier han. Foto: Privat

ØNSKER DERE ET KURS?

Norsk Friluftsliv har holdt Turmat fra hele verden-kurs for aktivitetsledere og turledere i flere av friluftslivsorganisasjonene. Kursene har vært holdt i forbindelse med nasjonale eller regionale ledersamlinger eller for lokale grupper. Hittil har disse organisasjonene fått kurs (ett eller flere): 4H, KFUK-KFUM-Speiderne, Speiderforbundet, Sopp- og nyttevekstforbundet og DNT.

Ønsker din organisasjon et kurs om hvordan bruke Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy – å skape mer inkludering blant barn og unge i din organisasjon? Organisasjoner som er tilknyttet Norsk Friluftsliv vil ha hovedprioritet, men alle er velkommen til å ta kontakt. Send gjerne en e-post til mari.kolbjornsrud@norskfriluftsliv.no

 

Del denne artikkelen