Det beste matlagingsbålet

Publisert – Sist oppdatert 27.02.2024
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser, Gard Eirik Arneberg

Nysgjerrig på hvordan du lager et bål som egner seg best mulig til matlaging? Her er noen gode tips.

Skal du lage mat på bål er et lite bål det aller beste. Måten bålet bygges opp på har også betydning for hvor godt det egner seg for matlaging.

To båltyper som egner seg godt til matlaging er pagodebålet og jegerbålet.

PAGODEBÅL

Pagodebålet passer bra til matlaging og kaffekoking. Det er fordi kjelene står flatt og støtt på bålet.

Begynn med å legge de største kubbene ved siden av hverandre som et slags gulv nederst. På tvers av disse legger du litt mindre kubber, før du legger et nytt lag på tvers av disse igjen. Ha litt avstand mellom kubbene slik at luft kommer til. På toppen legger du opptenningsveden som e mini-pyramide. Når du tenner på småveden på toppen, vil bålet brenne nedover, og etter hvert vil de store kubbene ta fyr. Fuktig ved nederst i lagene vil tørke underveis.

Pagodebålet er det bålet som passer best om vinteren, helst med kraftig rå ved i bunnen som en beskyttende såle mot det fuktige underlaget. Fordi bålet tennes på på toppen bruker det tid før det smelter ned i snøen.

PAGODEBÅLET tennes på toppen og brenner nedover. Ved matlaging kan grytene stå støtt på toppen av bålet.

JEGERBÅL

Et annet godt egnet bål for matlaging er å fyre mellom to-tre store flate steiner. Dette bålet kalles jegerbål eller to-/tresteinsbål. Kjelen står stødig og varmen kan enkelt reguleres ved å legge inn småved når det er behov for det. Kjelen kan også enkelt trekkes til side hvis det blir for varmt.

JEGERBÅLET tennes mellom to eller tre steiner. Kjelen settes på steinene og varmen reguleres enkelt ved å dra kjelen til siden og ved å legge inn småved når det er behov.

Vent på glørne

For steking og baking er det best å vente på glørne. Det er da varmen er sterkest, og du slipper sotete og brent mat.

For å få mye glør er det lurt å fyre opp et bål med god størrelse i starten som danner en fin haug med glør etter en stund. Hold bålet og glohaugen vedlike ved å bruke småved som brenner fort og skaper en effektiv varme.

Her er det viktig å være tålmodig.

Les mer om grill- og bålvettreglene her. 

GLOHAUG: Når du har rødglødende glør i bålet passer det perfekt å begynne med matlagingen.

Del denne artikkelen