Middag 

Tagine med kjøtt

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen

Dette er en av de mest populære tagine-rettene i Marokko. En tagine er et spesielt glasert keramisk fat med lokk, hvor råvarenes smak og aroma blir bevart.

Du kan selv velge flere ingredienser tilpasset din smak og dine ønsker. Du kan for eksempel tilberede tagine med grønnsaker, fisk eller kylling. Tradisjonelt tilberedes retten i tagine over glødende kull. Har du ikke en slik, kan du selvsagt også bruke en gryte.

 

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg
    lammekjøtt
  • 1 stor
    løk, hakket
  • 4 ss
    olivenolje
  • 1 stk
    kanelstang
  • 4 ss
    sukker
  • 3 ss
    smør
  • 1 bunt
    hvitløk og nellik, hakket
  • 1 ts
    grønn koriander, hakket
  • 1 ss
    persille, hakket
  • 1 ts
    malt ingefær
  • 0.5 ts
    sort pepper
  • 1 ts
    gurkemeie
  • 8 hår
    safran
  • 2.5 dl
    vann

Slik gjør du:


1

Hell olje og putt løk sammen med kjøttet og kanelstangen i en gryte på svak varme. Fres løken og kjøttet i kjelen, rør.

2

Tilsett hvitløk i kjelen. Ha i koriander, persille, ingefær, sort pepper, gurkemeie og safran under konstant omrøring.

3

Hell i vann til ingrediensene er dekket og la gryten stå på
svak varme til kjøttet er kokt. Når kjøttet er kokt; løft det ut med en hullsleiv og la buljongen være igjen i kjelen, reduser.

4

Plommesaus: bløtlegg plommekjernene i en kjele og sett
den på svak varme og hell i vann. Tilsett sukker, smør og
kanel. Karamelliser plommene, ta kjelen fra varmen.

5

Legg kjøttet pent sammen i flere lag oppå hverandre på et serveringsfat. Pynt med svisker, mandler og sesam. Hell over saus til slutt.

TOPPING: Fatiha anbefaler å toppe retten med mandler, sesam og svisker, det passer veldig fint til lammekjøtt.

Oppskrift fra: Ernæringskokken Fatiha fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen