Gresk hurtigmat i Østmarka

Publisert – Sist oppdatert 31.10.2023
Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Silje Rønneberg Hogstad

Ungdommer fra Kuben videregående skole dro på tur i skogen og lagde souvlaki. – Fastfood fra Hellas er også super turmat på bålet, sier lærer Ina Kvalen Dalsheim.

– Vent litt, så skal jeg helle på litt olivenolje så de ikke svir seg fast.

Theodor (16) sitter på huk ved et flammende bål. Et titalls kyllingspyd ligger på et ark aluminiumsfolie i glørne foran ham. Kyllingkjøttet er marinert i en krydderblanding Theodor har hatt med hjemmefra.

Vi er ved Nøklevann i Østmarka i Oslo, omtrent 20 minutters gange fra Skullerud T-banestasjon. Trinnet for forberedende VG1 ved Kuben videregående skole er en dag ute i naturen i anledning Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober. Å være sammen på tur, lage mat og spise den sammen er deilig for både kropp og sinn. Rundt bålplassen summer det av latter og samtaler – mye på norsk, men også engelsk, russisk, portugisisk, somali og urdu. Elevene kommer fra en rekke ulike land. De har flyttet til Norge relativt nylig og går i klassen som en forberedelse til ordinær norsk videregående skole.

Hurtig og godt

– Grillspyd som dette kalles souvlaki i Hellas, forteller Theodor, som selv flyttet fra Hellas til Norge for 10 måneder siden. – Man spiser det rett fra spydet, eller man kan ha det i pitabrød sammen med salat, saus og stekte poteter, slik vi skal gjøre det her i dag. Souvlaki er populær hurtigmat i Hellas.

– Og så egner det seg jo veldig godt til å grille på bål, legger Ina Kvalen Dalsheim til. Hun er rådgiver ved Kuben vgs og initiativtaker til skogsturen.

– Neste gang bør vi kanskje ta med en rist som kan settes over glørne, for da vil kjøttet stekes enda raskere. Men det går fint med aluminiumsfolie også.

Hun legger et par ekstra vedkubber på bålet.

TEAMWORK: Her er oppgaver nok til alle.

Mange typer ute-mat

Det er en dedikert gjeng som tar seg av matlagingen. Noen skjærer opp salat, tomater, rødløk og fetaost. Frances (16) og Julienne (16), begge fra Filippine, hakker hvitløk med sikre bevegelser. Sammen med rømme, sitron, revet agurk, salt og pepper skal den bli en smakfull tzatziki. Begge jentene er vant til å lage mat. Men å stå og kokkelere i oktoberkjølig vær, det er de ikke like vant til.

– Man blir litt kald på fingrene, sier Julienne. – På Filippinene er det ikke vanlig å tilberede mat på tur slik som dette. Kjøtt og fisk blir lett dårlig i varmt og fuktig klima, så vi tar heller maten med oss hjemmefra. Byen der jeg bodde, Taguig, ligger ved kysten, der er det vanlig å dra til stranda på tur. Gjerne sammen med masse familie og venner, og gjerne til sent på kvelden!

– Men vi lager mat ute på Fillipinene også! skyter Frances inn. – Mange har nemlig utendørs kjøkken hjemme, sånn at stekeos og kraftige lukter ikke skal sive inn i huset. «Dirty kitchen», kaller vi det.

OKTOBERKOKKER: Frances (t.v.) og Julienne synes det blir kaldt på fingrene når de lager mat ute i oktober.

Så enkelt som du selv vil

En liflig lukt begynner å sive fra kyllingspydene. En foliepakke pommes frites, laget på forhånd hjemme hos lærer Ina, begynner også å bli klar. Også pitabrødene får en lunk.

– Nå er det klart for de første porsjonene! Hvem skal ha vegetar? sier Ina.

Zain (16) tar en munnfull. – Dette er godt! slår han fast. Zain synes det er avslappende å være ute i naturen og har vært på flere skogsturer sammen med venner siden han kom til Oslo for to år siden. – I Pakistan der jeg vokste opp, var jeg også noen ganger med familien min på tur, forteller han. – I Pakistan ligger noen av verdens høyeste og villeste fjellområder, som vi kjørte til. Jeg husker at moren min var litt nervøs på de turene, det er veldig bratt mange steder. Vi pleide også å ha med mat hjemmefra på tur. Sandwicher, salat, stekt kylling og den slags.

MEDBRAGT: Zain (i midten) forteller at familien hans dro på biltur i de pakistanske fjellene, med medbrakt turmat hjemmefra.

Det er samstemt enighet i gjengen om at souvlaki i pitabrød er nydelig turmat. Men den hemmelige krydderblandingen til Theodor, hva består den egentlig av?

– Det er salt, sort pepper, hvitløk, sukker, spisskummen, sennepsfrø, løk, allehånde, chili, kanel, koriander og oregano. Egentlig en gyros-krydderblanding, men godt på souvlaki også.

Man kan få kjøpt en slik blanding ferdig i mange butikker. Men man kan også blande selv, etter smak og behag. Man kommer langt med for eksempel rosmarin, oregano og hvitløk.

– Ja, souvlaki kan man gjøre så lettvint man vil, sier Ina. – En viktig ting med turmat er jo at det ikke skal være for komplisert!

Her kan du se oppskriften på souvlaki som klassen brukte. 

SNADDER: Hvem vil ha det siste grillspydet? Theodor passer på at ingen godsaker går til spille.

HVA: Skogstur med turmat fra hele verden, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

ARRANGØR: Kuben videregående skole i Oslo.

HVEM (MÅLGRUPPE): Skoleklasse med nyankomne flyktninger i alderen 15-20 år; forberedende til videregående. Maks botid i Norge er 4 år, de fleste rundt 1 år.

HVOR: Østmarka i Oslo

ANTALL DELTAKERE: 15

ANTALL LEDERE: 2 lærere

TIDSBRUK: En skoledag, ca. 6 timer.

ORGANISERING:

  •  Skolen arrangerte alt selv, med stimuleringsmidler fra Norsk Friluftsliv.
  •  Elevene var involvert i valget av turmat, og de hadde gjort forberedelser av maten på forhånd.
  •  Klassen gikk en tur i skogen, til en bålplass der de lagde mat. Underveis på turen gikk de gjennom en natursti med spørsmål om natur og friluftsliv.

MENY: Kyllingsouvlaki i pitabrød.

Del denne artikkelen