Maslenitsa – russisk pannekakeuke

Publisert – Sist oppdatert 13.02.2024
Tekst: Tonje Refseth

Den russiske kalenderen sprekker av høytider. Og feiringen av Maslenitsa er intet unntak. Det som er kjent som pannekakedagen her i Norge, varer i en hel uke i Russland. 

Det mange ikke vet er at Maslenitsa kanskje er den eldste slaviske høytiden. Feiringen er ganske unik i seg selv, og kombinerer hedenske og ortodokse tradisjoner.

Før kristendommen var Maslenitsa kjent som en solfestival, der folk brukte uken på å si farvel til vinteren og ønske våren velkommen. I kristendommen er Maslenitsa den siste muligheten til å glede seg over fester, musikk og dans, da slike aktiviteter ikke er passende under den store fasten, som begynner uken etter. Pannekake, symbolet på høytiden, representerer begge – solen i den hedenske tradisjonen, og den siste muligheten til å nyte smør, melk og egg før fasten, da kjøtt allerede er forbudt i begynnelsen av Maslenitsa.

Det som gjør Maslenitsa enda morsommere er at den foregår utendørs. Her spiser man pannekaker med alle slags fyll og pålegg, og deler dem med venner. Datoen for Maslenitsa varierer fra år til år i forhold til når påsken er. Hver dag i Maslenitsa-uken har en spesiell betydning.

MASLENITSA - russisk pannekakeuke.

Mandag – Velkommen!

Den første dagen av feiringen er den mest kreative! Folk setter sammen en Lady Maslenitsa dukke, som er laget av halm og kledd i fargerike filler. Dukken symboliserer vinteren og brennes på slutten av uken for å ønske våren velkommen. Men foreløpig blir hun sentrum for feiringen, og folk synger og danser rundt dukken sin.

MASLENITSA - russisk pannekakeuke.

Tirsdag – Den store pannekakedagen

På tide å ha det gøy, spille folkespill og spise så mange pannekaker som mulig! Tilbake i tid var denne dagen matchmaking-dagen, og enslige karer hadde en sjanse til å gi et kyss til enhver jente de likte. Hensikten var å danne nye par for å gifte seg på Krasnaya Gorka (søndag etter påske), som ifølge en gammel tradisjon er den beste tiden å gifte seg. Tirsdag er også Pannekakedagen i Norge.

Se oppskrift på russiske pannekaker her. 

MASLENITSA - russisk pannekakeuke.

Onsdag – Smøring

På denne dagen skal menn besøke svigermødrene sine, og her kan de unne seg så mange pannekaker de vil. På folkemunne sa man at svigersønnene kunne: “Spise like mange porsjoner som antallet runder en hund kan løpe etter halen sin», med andre ord – mange!

Torsdag – Ablegøyer

Høydepunktet på festivalen og tid for tradisjonell knyttnevekamp. Enda en grunn til å spise flere pannekaker. I gamle dager kunne kampene være ganske voldelige. Det er her ordtaket «Aldri slå en mann som ligger nede!» kommer fra.

MASLENITSA - russisk pannekakeuke.

Fredag ​​- Svigermors øye

Dagen hvor svigersønnene skal skjemme bort svigermødrene sine. I gamle dager var dette tidspunktet hvor svigersønn forøkte alt han kunne å behage sin svigermor. Om ettermiddagen sendte menn invitasjoner til svigermødrene sine, og om morgenen sendte de delegasjoner til huset hennes. Jo flere mennesker, jo bedre!

Lørdag – Svigerinnenes samling

Dagen der nygifte hustruer skal bli bedre kjent med svigerinnene sine. I det gamle Russland skal forholdet mellom de to ha vært ganske anspent, noe som fremdeles gjenspeiles i russisk: Svigerinne kalles zolovka, som på russisk stammer fra ‘zlo’ (‘ondskapen’), mens brødrenes hustruer kalles nevestka, som betyr «utenforstående».

Søndag – Dagen for tilgivelse

Uten tvil den mest sentimentale dagen i feiringen – dagen for tilgivelse. Ifølge tradisjonen er dette dagen for å tilstå sine synder, si unnskyld, tilgi og begynne på nytt. Dagen for å legge fra seg stoltheten og være snill mot hverandre. En annen gammel tradisjon som for det meste glemmes i dag, er å gi håndklær til menn og såpe til kvinner som et symbol på renhet.

Og den mest morsomme og etterlengtede delen – brenningen av Lady Maslenitsa!

Del denne artikkelen