Bidos er samenes nasjonalrett! Det finnes like mange oppskrifter på bidos som det finnes personer som lager den, men felles er reinkjøtt, grønnsaker, potet og kraft.
Kjøttkraft en sentral ingrediens. Kraft kokes ved at kjøtt og bein av rein trekkes i vann, gjerne i flere timer. På den måten får man en smakfull og næringsrik kraft eller buljong som utgangspunkt. Vi kan også anbefale Gahkko, samisk brød, som tilbehør.
Ingredienser
-
800 gramlår eller bog av reinsdyr
-
6 stkstore
-
4 stkgulrøtter
-
1.5 literviltkraft
-
4 sshvetemel
-
1 drysssalt og pepper (smak til)
-
2 dråpersukkerkulør (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Del kjøttet i mellomstore biter, potetene i to og gulrøtter og løk i tykke skiver.
Ha kjøtt og viltkraft i en gryte. Rør sammen hvetemel med 4 dl vann, og ha det over i gryta. Kok opp under omrøring.
Når det koker tilsettes potetene, gulrøttene og løken.
La det putre på middels varme til grønnsaker og kjøtt er mørt.
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en mørkere farge kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
Tips! Server alene, eller med Gahkko, samisk brød.
Oppskrift fra: Anine Gutubakken Byles hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.