Middag 

Liberisk kylling i svarte bønner

Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Hilde Grøtte

«Chicken with black beans» er en afroamerikansk rett som smaker like mye av Karibia som Vest-Afrika. Den er både velsmakende og enkel å lage på tur!

Liberia har en spesiell historie. Landet, som aldri har vært kolonisert og ble etablert som en uavhengig republikk i 1847, er Afrikas eldste uavhengige republikk. USA var en sentral aktør da landet ble grunnlagt som et område for frigitte amerikanske slaver. En stor del av dagens innbyggere er etterkommere av nettopp denne befolkningsgruppen. At Liberias kultur har mange innslag av det amerikanske, er derfor ikke så rart!

 

Porsjoner

Ingredienser

  • 3 stk
    kyllingfileter
  • 2 ss
    hvetemel
  • 4 ss
    solsikkeolje eller uraffinert palmeolje
  • 2 stk
    røde spisspaprika
  • 8 stk
    sjalottløk
  • 4 stk
    hvitløfedd
  • 1.5 stk
    rød chili (mer eller mindre utifra hvor sterk du ønsker retten)
  • 1 stk
    appelsin (saft og skall)
  • 2 ss
    eddik
  • 1 stk
    kyllingbuljongterning
  • 1
    passe mengde vann
  • 1 ts
    sukker
  • 1
    passe mengde salt
  • 1
    passelig mengde ris som tilbehør (eventuelt)
  • 1
    passelig mengde kokt kokebanan som tilbehør (eventuelt)
  • 1
    passelig mengde maniok som tilbehør (eventuelt)

Å forberede hjemme:

  • Bland  1½-2 ss hvetemel og ½ ts salt i en ren pose eller beholder med lokk.
  • Kutt kyllingen i ganske store strimler (4–5 cm). Ha kyllingbitene i beholderen og bland alt sammen godt.
  • Paprikaen kuttes i store strimler.
  • Halvparten av sjalottløkene skrelles og las forbli hele. De andre sjalottløkene og hvitløken skrelles og finhakkes.
  • Chilien kan forbli hel, eller kuttes i to på langs mens frøene fjernes.

 

EN SMAK AV VEST-AFRIKA: Nydelig og næringsrikt med kylling og bønner.

På tur – slik gjør du:


1

Varm en panne eller gryte med olje og stek kyllingbitene og de hele sjalottløkene mens du rører i rundt 10 minutter. Plukk ut og legg til side i en skål.

2

I den samme pannen og oljen (spe eventuelt på med litt mer olje) steker du nå paprikastrimlene lett.

3

Når paprikaene er stekt myke, spe på med hakket sjalottløk, hvitløk og chili.

4

Etter noen minutter rører du inn den knuste buljongterningen og bønnene (uten lake).
Press appelsinen.

5

Hell i totalt ca. 350 ml væske, inkludert appelsinsaft, vann og eddik. La koke på middels til høy varme uten lokk i 15-20 minutter, til sausen er god og tjukk.
Husk å sette på ris eller annet eventuelt tilbehør til koking.

6

Når det gjenstår 5 minutter, har du kyllingbitene og de hele sjalottløkene tilbake i gryta. Smak til slutt til med salt og sukker.

7

Server varmt, helst pyntet med litt appelsinskall som du river over retten. Ved siden av serveres typisk ris, gjerne også kokte kokebananer, søtpoteter eller maniok.

Tips:

Oppskriften vi presenterer her, er en mild versjon som ligner den som ofte serveres europeiske og amerikanske turister. For en mer «hjemmelaget» vestafrikansk variant, bruk sterk, rød chili (som habanero), og ikke minst uraffinert palmeolje til steking. Dette vil gi en rett med enda mer sting.

 

 

Del denne artikkelen