stromkjøkken
stromkjøkken

Stormkjøkken og brennere

Publisert – Sist oppdatert 07.04.2025
Tekst: Tonje Refseth – Foto: Gard Erik Arneberg/Norsk Friluftsliv

Kokeapparater gir raskere matlaging og kortere koketid enn et bål og er lett å ta med seg ut. Disse kan også brukes utenom offentlige godkjente bålplasser under bålforbudet. Hvilket kokeapparat bør vi velge når vi skal på tur, og hva er egentlig forskjellene? Det skal vi forsøke å gi deg et svar på her.

Kokeapparater kan deles opp i tre kategorier:
1) Stormkjøkken med rødspritbrenner
2) Gassbrenner (noen kan kobles til stormkjøkken)
3) Multifuelbrenner.

Har vi glemt Primus? Neida, Primus er et merkenavn som dekker alle de tre kategoriene over. 

1. Stormkjøkken med rødspritbrenner

Stormkjøkken inneholder kjeler og gryter til. matlagingen, i tillegg til en rødspritbrenner. Settene kommer i ulike kvaliteter og størrelser. Uansett er det litt vekt, og vurder hva du trenger å ta med på tur – du trenger ikke å ta med hele settet.

Positivt med rødspritbrenner:

  • Ofte det billigste alternativet.
  • Stødig når den er koblet til stormkjøkken.

Negativt med rødspritbrenner:

  • Lav effekt, tidkrevende.
  • Vanskelig å se flammene og å regulere varmen.
  • Rødsprit kan bli grisete ved lekkasje fra flaske.
  • Ren rødsprit soter en del. Tips: Hvis du blander rødspriten med 10 prosent vann, blir det mindre soting.

Tips:

  • Rødsprit må ikke fylles på en varm brenner (eksplosjonsfare)!
  • Det finnes gassbrennere som enkelt kan kobles til stormkjøkkenet. Et tryggere, enklere og mer effektivt alternativ til rødspritbrenneren som følger med stormkjøkkenet.
stromkjøkken

STORMKJØKKEN: Stormkjøkken brukes tradisjonelt med rødsprit, men et tryggere, enklere og mer effektivt alternativ er å bruke gassbrenner som kobles til stormkjøkkenet. Foto: Gard Eirik Arneberg

Se Speiderens video om hvordan et stormkjøkken med gassbrenner monteres: 

2. Gassbrenner

Gassbrennere finnes i flere varianter:

  • Brenner montert til stormkjøkken.
  • Toppmontert brenner. Kan bli ustødig med kjele oppå grunnet høyt tyngdepunkt.
  • Brenner med slange. Jo flere bein en brenner har, jo stødigere er den.

Positivt med gassbrenner:

  • Matlaging og koking på går raskt.
  • Lett å regulere styrken.

Gass på vinteren:

Når vi bruker gassbrenner på vinteren er det viktig å huske at gass går over fra gassform til flytende form allerede ved ca. null grader celsius. Det betyr at en gassbeholder må holdes varm ved bruk på vinterstid for å fungere. Boksen kan pakkes i isolerende materiale under bruk eller holdes varm på annen passende måte under transport. Det er også mulig å kjøpe ulike gassbeholdere som egner seg bedre på vinterstid.

Tips:

  • De fleste gassbrennere har innebygget gnisttenner, men de er ikke alltid pålitelige. Ta derfor alltid med fyrstikker eller en lighter.

3. Multifuelbrenner 

Multifuelbrenner er et kokeapparat som kan bruke ulike typer brensel. Parafin og bensin er det vanligste. Beholder og brenner er separate og forbundet med slange. Brenselsbeholderen er utstyrt med pumpe, og det pumpes opp trykk som driver brenselet til selve brenneren.

Positivt med multifuelbrenner: 

  • Fungerer fint når det er kaldt om vinteren.
  • Høy effekt og rask koketid.

Negativt med multifuelbrenner: 

  • Ved feil opptenning kan apparatet flamme opp.

Tips: 

  • Det er viktig å være trygg på hvordan brenneren  fungerer før du drar ut på vintertur med denne.
  • Advarsel: Unngå å tenne opp brenneren inne i telt og fortelt, på grunn av brannfare.
  • Primus flere god opplæringsvideoer på Youtube om multifuelbrennere, for eksempel denne: Hvordan bruke en multifuelbrenner

MULTIFUELBRENNER: Disse er fine å bruke når det er kaldt om vinteren, men krever litt øvelse for trygg håndtering.

Del denne artikkelen