Noen spiselige ville vekster

Publisert – Sist oppdatert 21.04.2023
Tekst: Roger Andersen/Oslo og Omland Sopp- og nyttevekstforening

Interessen for spiselige ville vekster har nærmest eksplodert de siste årene. Dette er gledelig fordi mange tradisjonelle «ugressplanter» som finnes nær sagt over alt, faktisk har en stor matverdi, både når det gjelder smak og næringsinnhold. I en grøftekant nær deg kan du finne alle ingredienser til en god vårsalat, særlig hvis du blander vekster med mildere smak (for eksempel skvallerkål) med vekster med en sterkere smak.

Løkurt

Når det gjelder ville vekster med en utpreget og ganske sterk smak vil vi slå et slag for løkurt. Denne veksten har druknet litt i den store hypen rundt ramsløken. Løkurt har ganske lik smak som ramsløk, bortsett fra at den er litt mer bitter i ettersmaken.

LØKURT. Foto: Pernille Næss/OOSN

Brennesle

Årets første hjemmelagete brenneslesuppe er nå blitt et like sikkert vårtegn som hestehov, hvitveis og pollenallergi. Unge brennesleblader har en veldig god og frisk smak og et høyt næringsinnhold. Her finner du eksempler på oppskrifter du kan bruke brennesle til. Bare husk å bruke hansker eller plastpose over hånden når du plukker!

BRENNESLE. Foto: Pernille Næss/OOSN

 

Vinterkarse

Du trenger garantert ikke gå langt for å finne den delikate vinterkarsen. Sannsynligvis går du forbi mange planter hver dag på veien til jobben, skolen eller butikken. Den er lett å lære, for det er en av de første plantene som dukker fram om våren. Både utseende og smak kan minne om fersk brokkoli!

VINTERKARSE. Foto: Pål Karlsen

 

Naturreservat og bærekraftig høsting 

Husk at det er store begrensninger i å høste i naturreservat. Stort sett er det forbudt å plukke planter i reservater fordi dette er sårbare områder. I Oslo-området finnes ramsløk stort sett i naturreservater. Vis derfor hensyn og ikke plukk veken ramsløk eller andre planter i disse områdene!

Andre spiselige planter som strutseving vokser mange steder. Likevel er det viktig å huske at vi ikke må plukke alle skuddene i en rosett, da vil sannsynligvis ikke planten overleve. Plukk bare noen få skudd fra hver rosett og la resten stå. På den måten har du en mulighet til å høste bærekraftig fra samme sted flere år på rad!

 

Lyst til å lære mer om nyttevekster?

Sjekk ut Norges sopp- og nyttevekstforening: soppognyttevekster.no

Del denne artikkelen