Kokegrop

Publisert – Sist oppdatert 15.04.2023

Tilberedning av mat i kokegrop er en eldgammel kokemetode. De eldste kokegropfunnene i Norge er fra steinalderen, de yngste fra vikingtiden. Denne formen for tilberedning av mat har også stor global utbredelse, fra Sør-Amerika kjennes for eksempel lange smale kokegroper for tilberedning av slangekjøtt.

Å lage kokegrop er kanskje ikke noe man gjør ofte, men det kan være en morsom aktivitet når man skal lage mat til flere, da kokegrop passer til å steke store kjøttstykker. Husk å få tillatelse fra grunneier før dere setter i gang, og følg grill- og bålvettreglene.

Slik gjør du:

  • Grav en grop. Legg gjerne et lag med sand i bunnen.
  • Tenn bål i gropa og fyr godt. Det går med mye ved!
  • Når bålet brenner godt, legges mange runde steiner i gropa. Steinene må ligge til oppvarming i minst en time.
  • Løft steinene ut av gropa – bruk greip eller ildfaste hansker, for steinene blir enormt varme! Børst ut asken.
    Kjøttet som skal steikes, må pakkes inn i minst fire lag med sterk grillfolie.
  • Legg kjøttet i gropa, dekk dem med steinene, og til slutt med torva som dere gravde ut av hullet i starten.
    Steik kjøttet en stund. Lammelår trenger for eksempel omtrent en time.

Slokk gropa grundig etter bruk.

Bilderesultat for kokegrop

Utstyr

  • Spade
  • Kjøtt
  • Kraftig aluminiumsfolie
  • Ildfaste hansker
  • Fyrstikker
  • Alt du trenger for å fyre et godt bål
  • Sand
  • Steiner

 

Fremgangsmåten og illustrasjon er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank

Foto, og noe tekst, er lånt fra Bergkunstmuseet

Del denne artikkelen