Tilberedning av mat i kokegrop er en eldgammel kokemetode. De eldste kokegropfunnene i Norge er fra steinalderen, de yngste fra vikingtiden. Denne formen for tilberedning av mat har også stor global utbredelse, fra Sør-Amerika kjennes for eksempel lange smale kokegroper for tilberedning av slangekjøtt.
Å lage kokegrop er kanskje ikke noe man gjør ofte, men det kan være en morsom aktivitet når man skal lage mat til flere, da kokegrop passer til å steke store kjøttstykker. Husk å få tillatelse fra grunneier før dere setter i gang, og følg grill- og bålvettreglene.
Slik gjør du:
- Grav en grop. Legg gjerne et lag med sand i bunnen.
- Tenn bål i gropa og fyr godt. Det går med mye ved!
- Når bålet brenner godt, legges mange runde steiner i gropa. Steinene må ligge til oppvarming i minst en time.
- Løft steinene ut av gropa – bruk greip eller ildfaste hansker, for steinene blir enormt varme! Børst ut asken.
Kjøttet som skal steikes, må pakkes inn i minst fire lag med sterk grillfolie. - Legg kjøttet i gropa, dekk dem med steinene, og til slutt med torva som dere gravde ut av hullet i starten.
Steik kjøttet en stund. Lammelår trenger for eksempel omtrent en time.
Slokk gropa grundig etter bruk.
Utstyr
- Spade
- Kjøtt
- Kraftig aluminiumsfolie
- Ildfaste hansker
- Fyrstikker
- Alt du trenger for å fyre et godt bål
- Sand
- Steiner
Fremgangsmåten og illustrasjon er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank
Foto, og noe tekst, er lånt fra Bergkunstmuseet