Persisk brenneslesuppe

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Det persiske kjøkkenet kjennetegnes ved et stort forbruk av urter. Prøv brenneslesuppe med persisk vri!

Hva skiller så en persisk brenneslesuppe fra de europeiske variantene? Alt, unntatt brenneslene! Persiske supper er svært kraftige og mettende. Og selv om det er et bredt utvalg i oppskrifter på denne suppen, er det vanlig å spe på med andre urter (gjerne tørkede) som harmoniserer, og med belgfrukter som metter. Persisk brenneslesuppe lages om våren, så fort urten begynner å spire.

Porsjoner

Ingredienser

  • 400 g
    brennesler
  • 1.5 l
    vann
  • 3 stk
    kyllingbuljong (terninger)
  • 3 ss
    nøytral matolje
  • 1 stk
    gul løk
  • 1 bunt
    vårløk
  • 5 fedd
    hvitløk
  • 1.5 ts
    gurkemeie
  • 1 ts
    chili (tørket eller chilipulver)
  • 1 ss
    tørkede korianderblader
  • 2 ts
    tørket mynte
  • 1 stk
    tørket lime (eventuelt fersk)
  • 1 boks
    kikerter (ca. 250 g)
  • 1 boks
    bønner (ca. 250 g)

BRUK HANSKER: Når du plukker og renser brenneslene er det lurt å bruke hansker, så du ikke brenner det. Når neslene har fått et oppkok brenner ikke brennhårene lenger.

Slik gjør du: 


1

Bruk robuste hansker og saks når du sanker brennesler. Plukk kun unge planter, og unngå dem som er i blomst.

2

Rens og skyll brenneslene (fjern stilker, unntatt de aller fineste). Sanking og rensing vil ta litt tid, så vent med å fyre opp bål eller primus.

3

Hakk løk, hvitløk og vårløk. Stikk noen hull i hel, tørket lime.

4

Kok opp vann med buljongterninger i en stor kjele og ha i brenneslene når det fosskoker, litt av gangen.

5

Kok brenneslene i 1-2 minutter. Fisk dem opp av kraften med hullsleiv, eller ha dem i et dørslag mens du fanger opp buljongen/vannet! Brenneslene skal finhakkes når de har blitt avkjølt (nå trengs ikke hansker lenger).

6

Sett den samme (tomme) kjelen på varmen igjen og varm oljen. Stek løken på middels varme i 5-10 minutter til den blir bløt.

7

Ha så i hvitløk, vårløk, gurkemeie og chili eller pepper. Surr i noen sekunder og slukk med buljongen.

8

Kok opp og ha i de hakkede brenneslene, korianderblader, mynte og tørket lime. Kok opp igjen og la småkoke i 10 minutter.

9

Rør inn boksene med kikerter og bønner/linser (uten lake) og la småkoke i minst 10 minutter til.

10

Smak til med salt og pepper. Se også an væskemengden da det er meningen er at den er ganske tyktflytende.

GRØNT: Suppa er proppfull med urter og smak, og den metter godt på grunn av bønnene og kikertene.

Tips til servering:
I Iran ville det vært normalt å pynte suppen med en eller flere av urtene i oppskriftene. Server gjerne litt brød ved siden av.

 

Del denne artikkelen