Dal – suppe fra Bangladesh

Publisert – Sist oppdatert 24.06.2021
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser

Dal eller dhal er en sentral rett i den indiske kjøkken og tilberedes ofte av belgfrukter.

Særlig belgfrukter som linser, men også kikerter, bønner eller erter. Her får du to ulike oppskrifter som passer like bra på bål som på primus.

 

Dal med rød linser:

Porsjoner

Ingredienser

  • 0.5 kg
    røde linser
  • 1 l
    vann
  • 1 ts
    salt
  • 0.5 ts
    chilipulver
  • 0.2 ts
    gurkemeie
  • 0.5 stk
    ingefær
  • 3 stk
    hvitløksfedd
  • 0.5 ts
    garam masala

1

Kutt grønnsaker. Vask linsene i lunket vann. Bland alt sammen unntatt garam masala, og kok opp. Kok ved svak varme i ca 15-20 min. Rør underveis.

2

Strø på garam masala og server med kokt ris og/eller chapati.

3

Chapati lager dere mens suppen koker.

Dal med gule erter:

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 ss
    rapsolje
  • 1 stk
    oppkuttet gul løk
  • 4 stk
    hvitløksfedd
  • 1 ts
    salt
  • 0.5 ts
    pepper
  • 1 ts
    garam masala
  • 1 ts
    currypulver
  • 2 stk
    finhakket chili
  • 1 kopp
    gule erter
  • 3 kopper
    vann
  • 1 stk
    tomat
  • 0.2 kopp
    hakket persille

1

Start med å kutte grønnsakene.

2

Varm olje i ei gryte. Tilsett løk, hvitløk, salt og pepper. Stek til løken er gyllen. Tilsett garam masala, currypulver og chilli, og rør til krydderet er blandet inn.

3

Hell vannet av ertene og ha de i gryta sammen med 3 kopper vann og kok opp. Kok på lav varme i ca 50 min, eller til ertene er møre.

4

Rør til blandingen er most eller har blitt tykk. Rør inn tomat og persille. La den småkoke i ytterligere 10 min og server med ris og /eller chapati.

5

Chapati lager dere mens suppen koker.

Utstyr:

  • Skjærefjøl
  • Kniv
  • Bålgryte/stormkjøkken
  • Sleiv
  • Fyrstikker
  • Det du måtte trenge for å lage bål

 

Oppskriften er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank

Del denne artikkelen