Steinsopprisotto

Publisert – Sist oppdatert 25.01.2024
Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Kasper Fosser

Denne lune og deilige retten kan gjøre skogsturen til et kulinarisk høydepunkt i høst.

Høsten er storsesong for steinsopp i Nord-Italia, og den brukes gjerne i risotto. Også i Norge er steinsopp utbredt over mesteparten av landet. Dermed ligger alt til rette for et gastronomisk festmåltid på tur!

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 l
    vann
  • 1 neve
    ferske urter (salvie, rosmarin, mynte)
  • 1 stk
    kjøttbuljong
  • 1 ts
    salt
  • 500 g
    steinsopp
  • 3 fedd
    hvitløk
  • 2 ss
    smør
  • 100 ml
    hvitvin
  • 0.5 ts
    salt
  • 1 stk
    løk
  • 3 ss
    olivenolje
  • 0.5 stk
    chili
  • 300 g
    risotto
  • 1
    rikelig mengde revet parmesan som tilbehør

Slik gjør du:


1

Kok opp vann med buljongterning, salt og rikelig med ferske urter (og eventuell olje eller pulver av steinsopp). La småkoke under lokk i 3-5 minutter, ta av varmen og la stå og trekke videre til den skal brukes. Da skal kraften siles og urtene kastes (eller du plukker ut urtene med en gaffel).

2

Samtidig kuttes den rensede soppen i små til mellomstore skiver eller terninger. Finhakk også løk og hvitløk.

3

Til soppen varmer vi en god panne med smør. Ha i soppen og hvitløken når pannen og smøret er skikkelig gjennomvarmet (men ikke la smøret svi seg). Fres til soppen har sluppet væske og denne væsken er fordampet.

4

Slukk da med hvitvinen. Stek videre til vinen har trukket inn i soppen og/eller fordampet. Ta av varmen og sett soppen til side i en bolle.

5

Så varmer vi samme panne igjen, nå med oljen. Stek løken på middels varme (skal ikke brunes). Ha også i pepper eller chili. Når løken er passe ferdig, ha i risen. Stek risen lett, under stadig omrøring, til den blir blank. Hell så i den avsilte kraften, og rør godt.

6

Sjekk på pakken hvor lenge risen skal koke, typisk 15-20 minutter. Husk å røre jevnlig, da denne type ris lett svir seg! Kok på høy varme og uten lokk. Soppen røres inn 4-5 minutter før total koketid for risen. Kok videre til risen er «al dente».

7

Når risen er ferdig, ta av varmen og smak til med salt og pepper (og eventuelt en ekstra skvett hvitvin). Smak til med revet parmesan.

Tips:

  • Hvis du ikke finner nok steinsopp, kan også andre typer matsopp brukes i retten.
  • Husk å ta med børste til å rense soppen med!
  • En litt stor panne med litt høyde på er perfekt som kokekar.
  • Bruk riktig type ris, nemlig risottoris. Den har evnen til å suge opp i seg kraften dette er veldig i enhver risottorett.
  • Risottoris svir seg lett, og på bål eller gassbluss hvor man ikke så lett kan kontrollere varmen, er det ekstra viktig å røre jevnlig.

Del denne artikkelen