Denne lune og deilige retten kan gjøre skogsturen til et kulinarisk høydepunkt i høst.
Høsten er storsesong for steinsopp i Nord-Italia, og den brukes gjerne i risotto. Også i Norge er steinsopp utbredt over mesteparten av landet. Dermed ligger alt til rette for et gastronomisk festmåltid på tur!
Ingredienser
-
1 lvann
-
1 neveferske urter (salvie, rosmarin, mynte)
-
1 stkkjøttbuljong
-
1 tssalt
-
500 gsteinsopp
-
3 feddhvitløk
-
2 sssmør
-
100 mlhvitvin
-
0.5 tssalt
-
1 stkløk
-
3 ssolivenolje
-
0.5 stkchili
-
300 grisotto
-
1rikelig mengde revet parmesan som tilbehør
Slik gjør du:
Kok opp vann med buljongterning, salt og rikelig med ferske urter (og eventuell olje eller pulver av steinsopp). La småkoke under lokk i 3-5 minutter, ta av varmen og la stå og trekke videre til den skal brukes. Da skal kraften siles og urtene kastes (eller du plukker ut urtene med en gaffel).
Samtidig kuttes den rensede soppen i små til mellomstore skiver eller terninger. Finhakk også løk og hvitløk.
Til soppen varmer vi en god panne med smør. Ha i soppen og hvitløken når pannen og smøret er skikkelig gjennomvarmet (men ikke la smøret svi seg). Fres til soppen har sluppet væske og denne væsken er fordampet.
Slukk da med hvitvinen. Stek videre til vinen har trukket inn i soppen og/eller fordampet. Ta av varmen og sett soppen til side i en bolle.
Så varmer vi samme panne igjen, nå med oljen. Stek løken på middels varme (skal ikke brunes). Ha også i pepper eller chili. Når løken er passe ferdig, ha i risen. Stek risen lett, under stadig omrøring, til den blir blank. Hell så i den avsilte kraften, og rør godt.
Sjekk på pakken hvor lenge risen skal koke, typisk 15-20 minutter. Husk å røre jevnlig, da denne type ris lett svir seg! Kok på høy varme og uten lokk. Soppen røres inn 4-5 minutter før total koketid for risen. Kok videre til risen er «al dente».
Når risen er ferdig, ta av varmen og smak til med salt og pepper (og eventuelt en ekstra skvett hvitvin). Smak til med revet parmesan.
Tips:
- Hvis du ikke finner nok steinsopp, kan også andre typer matsopp brukes i retten.
- Husk å ta med børste til å rense soppen med!
- En litt stor panne med litt høyde på er perfekt som kokekar.
- Bruk riktig type ris, nemlig risottoris. Den har evnen til å suge opp i seg kraften dette er veldig i enhver risottorett.
- Risottoris svir seg lett, og på bål eller gassbluss hvor man ikke så lett kan kontrollere varmen, er det ekstra viktig å røre jevnlig.