
En kraftig linsegryte er skikkelig husmannskost og hverdagsmat i Spania. Linser er også en ekstra velsmakende energikilde som passer perfekt på tur!
Det finnes ingen «riktig» oppskrift på spanske linsegryter. De er ofte en blanding av de grønnsakene man har liggende for øyeblikket, pluss ting en spanjol alltid har i matskapet, som paprikapulver, spisskummen og timian. Linsene kan være vegetariske, men det er heller sjeldent. Det er gjerne chorizopølsene som havner oppi linsegryten og gir en perfekt miks. En større eller mindre baconbit er også med på å gi smak.
Ingredienser
-
300 gbacon (terninger)
-
600 gchorizo
-
4løk
-
1hel hvitløk
-
750 ggulrøtter
-
2paprika (helst 1 grønn)
-
3tomater
-
800 gpoteter
-
800 ghermetiske linser (avsilt vekt)
-
100 mlolivenolje
-
100 mlkraftig rødvin (gjerne Rioja)
-
500 mlvann
-
1grønnsaksbuljongterning
-
1 ts(grovmalt) pepper
-
1 ssvanlig paprikapulver
-
2 tschiliflak
-
3laurbærblad
-
2 tstørket timian
-
2 ssspisskummen
-
2 tsrødvinseddik (smak til)
-
1 buntbladpersille
-
2 tssennep (kan sløyfes)
-
1 bunttimian
-
1passe mengde salt

GODE RÅVARER: blir til et velsmakende måltid.
Forberedelser hjemme:
Rens og kutt grønnsakene i nokså grove biter.
Baconet hakkes i små terninger og chorizopølsen i grove biter.
På tur – slik gjør du:
Forbered ildstedet og varm både pannen og gryten med noe olivenolje.
I gryta stekes bacon med (grov) pepper. Samtidig stekes løken i pannen.
Når baconet er ferdig, prøv å holde kun moderat varme i gryten. Den brunede løken og rå hvitløk has i bacongryta.
Stek så opp de neste ingrediensene i pannen, én etter én: Gulrøtter, paprika og chorizo, og bruk opp oljen etter hvert. Ingen av disse trenger å stekes lenge, de skal bare brunes lett før de røres inn i gryten.
Knus så buljongterningen inn i gryten, og rør inn paprikapulver, chiliflak, laurbærblad og tørket timian.
Spe straks på med rødvinen og kort tid etter tomatene. Fres litt, hell i vann og sett på lokk.
Kok opp og rør etter hvert inn potetbitene. La småkoke under lokk i 15 minutter.
Rør så inn linsene (hell av det meste av laken) og spisskummen, og la småkoke i 15 minutter til.
Til sist smaker vi til med salt, pepper og eventuelt eddik og sennep.
Tips:
Grunnen til at vi steker de fleste grønnsakene og kjøttet i en panne før de røres sammen i gryten, er at de skal få stekesmak. Du kan forenkle matlagingsprosessen ved å hoppe over stekepannen og ha alt rett i gryten.
