Middag 

Linser med chorizo

Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Hilde Grøtte

En kraftig linsegryte er skikkelig husmannskost og hverdagsmat i Spania. Linser er også en ekstra velsmakende energikilde som passer perfekt på tur!

Det finnes ingen «riktig» oppskrift på spanske linsegryter. De er ofte en blanding av de grønnsakene man har liggende for øyeblikket, pluss ting en spanjol alltid har i matskapet, som paprikapulver, spisskummen og timian. Linsene kan være vegetariske, men det er heller sjeldent. Det er gjerne chorizopølsene som havner oppi linsegryten og gir en perfekt miks. En større eller mindre baconbit er også med på å gi smak.

Porsjoner

Ingredienser

  • 300 g
    bacon (terninger)
  • 600 g
    chorizo
  • 4
    løk
  • 1
    hel hvitløk
  • 750 g
    gulrøtter
  • 2
    paprika (helst 1 grønn)
  • 3
    tomater
  • 800 g
    poteter
  • 800 g
    hermetiske linser (avsilt vekt)
  • 100 ml
    olivenolje
  • 2 ss
    tomatpuré
  • 500 ml
    vann
  • 1
    grønnsaksbuljongterning
  • 1 ts
    (grovmalt) pepper
  • 1 ss
    vanlig paprikapulver
  • 2 ts
    chiliflak
  • 3
    laurbærblad
  • 2 ts
    tørket timian
  • 2 ss
    spisskummen
  • 2 ts
    rødvinseddik (smak til)
  • 1 bunt
    bladpersille
  • 2 ts
    sennep (kan sløyfes)
  • 1 bunt
    timian
  • 1
    passe mengde salt

GODE RÅVARER: blir til et velsmakende måltid.

 

Forberedelser hjemme:

Rens og kutt grønnsakene i nokså grove biter.

Baconet hakkes i små terninger og chorizopølsen i grove biter.

 

På tur – slik gjør du:


1

Stek først bacon, løk, hvitløk og chorizo, og dryss over (grov) pepper.

2

Når løken har begynt å bli blank; ha i gulrot og potet, og etter et par minutter også tomatpuré.

3

Ha så i vann, buljong og resten av ingrediensene.

4

Sett på lokk og kok opp. La småkoke under lokk i 15 minutter.

5

Smak til slutt til med salt, pepper og eventuelt eddik og sennep.

Del denne artikkelen