Middag 

Kofte wala salan

Publisert – Sist oppdatert 27.06.2022
Tekst: Amy Mir – Foto: Amy Mir
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Pakistan 

Denne pakistanske gryteretten med kjøttboller og en godt krydret saus er topp turmat! Den serveres gjerne med kokt egg og naanbrød.

Pakistansk mat skal ofte stå lenge og putre i grytene på kjøkkenet, men til gjengjeld er rettene enkle å fryse ned og tine opp igjen på primus. Naanbrødet brukes som en slags skje for å spise gryteretten.

Oppskrift på Salan (gryterett):

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 dl
    olje
  • 6
    gule løk
  • 2 ss
    ingefær
  • 6
    fedd hvitløk, finhakket (ca. 2 ss)
  • 4
    tomater
  • 1 ss
    chilipulver
  • 1
    grønn chili (med frø)
  • 1 ss
    salt
  • 3 ss
    garam masala
  • 2 ss
    gurkemeie
  • 2 ss
    spisskummen
  • 6 ss
    kofte masala-miks
  • 4 ss
    hermetiske hakkede tomater
  • 5 dl
    vann
  • 3
    egg (hardkokte)

1

Varm oljen på høy varme i en gryte og tilsett grovhakket løk. Surr løken til den er blank og gyllen.

2

Ha i finhakket ingefær, hvitløk og grønn chili (med frø).

3

Rør om et par ganger før du tilsetter grovhakkede tomater, krydderblandingen og tomater fra boks.

4

La det småputre mens du rører godt til alt er mykt, godt sammenkokt og mesteparten av væsken er fordampet.

5

Fyll på med vann før du lar det småkoke videre på svak varme med lokk på. Husk å røre litt innimellom.

Oppskrift på Kofte (kjøttboller):

Porsjoner

Ingredienser

  • 300 gram
    storfe- eller lammekjøttdeig
  • 1 ts
    hvitløkpasta (eller 2 fedd, finhakket)
  • 1 ts
    ingefærpasta (eller 2 cm hakket ingefær)
  • 1
    liten løk
  • 5 stilker
    fersk koriander
  • 2
    grønne chili
  • 1
    lite egg
  • 1 ts
    garam masala
  • 1 ts
    salt
  • 1 ts
    malt koriander
  • 0.5 ts
    chilipulver
  • 0.5 ts
    pepper
  • 1 ss
    semulegryn
  • 1.5 ts
    potetmel
  • 1 ss
    chapli kebab miks

1

Kjør hvitløk, grovhakket ingefær, chili (med frø) og løk i en blender.

2

Bland kjøttdeigen og alt krydderet i en bolle. Rør godt og lenge til det har blitt en jevn og fin blanding.

3

Form kjøttdeigen til boller på størrelse med en golfball. Plasser dem på et stekebrett med bakepapir og stek dem i ovnen i 10 minutter på 250 grader.

4

Legg deretter kjøttbollene i gryten og la retten få minimum 15 minutter til å godgjøre seg på svak varme.

5

Server med hardkokte egg. Pynt med grovhakket, fersk koriander og kvernet pepper over eggene ved servering.

6

Nytes med naan.

Tips:

Kryddermiksene får du kjøpt på velassorterte dagligvareforretninger og i internasjonale matbutikker.

Oppskriften er fra: Amy Mir/@Ekspedisjonsjenta. Oppskriften ble først publisert på nrk.no.

Les mer om Amy Mir, ekspedisjonene og den pakistanske turmaten her. 

Del denne artikkelen