Middag 

Kofte wala salan

Publisert – Sist oppdatert 20.05.2021
Tekst: Amy Mir – Foto: Amy Mir

Denne pakistanske gryteretten med kjøttboller og en godt krydret saus er topp turmat! Den serveres gjerne med kokt egg og naanbrød.

Pakistansk mat skal ofte stå lenge og putre i grytene på kjøkkenet, men til gjengjeld er rettene enkle å fryse ned og tine opp igjen på primus. Naanbrødet brukes som en slags skje for å spise gryteretten.

Oppskrift på Salan (gryterett):

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 dl
    olje
  • 6
    gule løk
  • 2 ss
    ingefær
  • 6
    fedd hvitløk, finhakket (ca. 2 ss)
  • 4
    tomater
  • 1 ss
    chilipulver
  • 1
    grønn chili (med frø)
  • 2 ss
    salt
  • 3 ss
    garam masala
  • 2 ss
    gurkemeie
  • 2 ss
    spisskummen
  • 6 ss
    kofte masala-miks
  • 4 ss
    hermetiske hakkede tomater
  • 5 dl
    vann
  • 3
    egg (hardkokte)

1

Varm oljen på høy varme i en gryte og tilsett grovhakket løk. Surr løken til den er blank og gyllen.

2

Ha i finhakket ingefær, hvitløk og grønn chili (med frø).

3

Rør om et par ganger før du tilsetter grovhakkede tomater, krydderblandingen og tomater fra boks.

4

La det småputre mens du rører godt til alt er mykt, godt sammenkokt og mesteparten av væsken er fordampet.

5

Fyll på med vann før du lar det småkoke videre på svak varme med lokk på. Husk å røre litt innimellom.

Oppskrift på Kofte (kjøttboller):

Porsjoner

Ingredienser

  • 300 gram
    storfe- eller lammekjøttdeig
  • 1 ts
    hvitløkpasta (eller 2 fedd, finhakket)
  • 1 ts
    ingefærpasta (eller 2 cm hakket ingefær)
  • 1
    liten løk
  • 5 stilker
    fersk koriander
  • 2
    grønne chili
  • 1
    lite egg
  • 1 ts
    garam masala
  • 1 ts
    salt
  • 1 ts
    malt koriander
  • 0.5 ts
    chilipulver
  • 0.5 ts
    pepper
  • 1 ss
    semulegryn
  • 1.5 ts
    potetmel
  • 1 ss
    chapli kebab miks

1

Kjør hvitløk, grovhakket ingefær, chili (med frø) og løk i en blender.

2

Bland kjøttdeigen og alt krydderet i en bolle. Rør godt og lenge til det har blitt en jevn og fin blanding.

3

Form kjøttdeigen til boller på størrelse med en golfball. Plasser dem på et stekebrett med bakepapir og stek dem i ovnen i 10 minutter på 250 grader.

4

Legg deretter kjøttbollene i gryten og la retten få minimum 15 minutter til å godgjøre seg på svak varme.

5

Server med hardkokte egg. Pynt med grovhakket, fersk koriander og kvernet pepper over eggene ved servering.

6

Nytes med naan.

Tips:

Kryddermiksene får du kjøpt på velassorterte dagligvareforretninger og i internasjonale matbutikker.

 

 

Oppskriften er fra: Amy Mir/@Ekspedisjonsjenta. Oppskriften ble først publisert på nrk.no.

Les mer om Amy Mir, ekspedisjonene og den pakistanske turmaten her. 

Del denne artikkelen