Turmat, Turmat fra hele verden
Turmat, Turmat fra hele verden
Middag 

Karibisk kylling

Publisert – Sist oppdatert 14.11.2023
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Adriana Finstad

Denne retten har sitt opphav i Karibien. Der er den kjent som «pollo borracho», eller «full /fordrukken kylling» på norsk.

Karibisk kylling er en rett kombinert av internasjonale matkulturer fra hele verden, og tilberedes på ulike måter med lokale råvarer. Karibiens historie har mørke kapitler om slaveri og plyndring til sjøs, men øyenes viktige rolle innen skipsfart har gjort dem til en multikulturell smeltedigel. Det er denne matretten et eksempel på!

Kyllingen marineres på forhånd, gjerne over natten. Tilbehøret er enkelt å tilberede på tur og består av en saus, ris og fersk mango. Super som turmat!

Kylling og marinade:

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 stk
    kyllingfileter eller kyllinglår
  • 4 ss
    limesaft
  • 0.5 stk
    hakket chili
  • 2 fedd
    hakket hvitløk
  • 1 klype
    salt
  • 1 klype
    pepper
  • 2 ss
    smør til steking
  • 2 ss
    sukker til steking

Tilbehør: 

Porsjoner

Ingredienser

  • 0.5 stk
    mango
  • 0.5 stk
    ananas
  • 0.5 stk
    chili
  • 2 ss
    limesaft

Saus:

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 dl
    kyllingkraft
  • 2 dl
    kokosmelk
  • 2 ss
    limesaft
  • 2 ss
    soyasaus
  • 1 ss
    salt og pepper

Ris:

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 dl
    ris
  • 4 dl
    koksmelk
  • 4 dl
    vann
  • 1 ts
    salt
Turmat, Turmat fra hele verden

LUN OG SPICY: Om vinteren er det godt å varme de tropiske fruktene, mens på sommeren kan den oppkuttede frukten spises fersk.

Slik gjør du: 


1

Lag marinaden kvelden før, eller samme morgen som du skal på tur. Bland limesaft, chili, hvitløk, salt og pepper i en boks, og la kyllingfiletene ligge i blandingen i minst 4 timer.

2

Smelt sukkeret forsiktig før du tilsetter smør. Rør sammen blandingen til sukkeret blir gyllent. Husk å røre så det ikke brenner seg.

3

Tørk kyllingfiletene med tørkepapir før steking. På den måten unngår du at de er klissete når de skal i panna. Da blir stekeskorpen best. Stek kyllingen i den smeltede smør- og sukkerblandingen. Filetene må enten stekes helt ferdig i panna, eller stekes et par minutter på hver side før de pakkes i folie og legges såpass varmt at de steker ferdig, for eksempel i bålglørne.

4

Når kyllingen er stekt: Bruk samme stekepanna til å varme oppkuttet mango, ananas og chili, rør rundt. Legg det over i en bolle og ha litt limesaft over.

5

Lag sausen ved å koke opp buljong og limesaft i stekepanna med stekerestene etter kyllingen. Ha i kokosmelk og soyasaus, og la surre i noen minutter før du smaker til med salt og pepper. Hvis du vil at sausen skal være tykk, kan du koke den lengre.

6

Kok opp ris med litt salt som anvist på pakken, men erstatt halvparten av vannet med kokosmelk.

7

Pynt med frisk koriander eller en limebåt hvis du har, og server.

Tips: 

  • Mangosalaten er veldig god å varme når det er kaldt ute, men på sommeren fungerer det fint kald.
  • Alternativ til mango og ananas kan være papaya, brødfrukt eller annen god karibisk/tropisk frukt.

Del denne artikkelen