Estragonkylling er en helt nydelig klassiker som i opphavslandet Frankrike regnes som en slags mellomting mellom gourmet- og hverdagsmat.
Det er ingen grunn til at vi ikke kan unne oss denne erkefranske retten på tur. En god poulet à l’estragon er nemlig ikke særlig komplisert!
Ingredienser
-
4 stkkyllingfileter
-
3 ssolivenolje
-
0.5 tssalt
-
3 stksjalottøk
-
1 dleplecidereddik eller annen god eddik
-
400 mlhønsebuljong
-
2 sstørket estragon
-
300 mlfløte
-
2 tsfransk sennep
-
0.5 tshvit pepper
-
0.5 tsmaisenna
Som tilbehør er det godt med ris, foliepoteter, pasta (type makaroni) eller rett og slett baguette. Vår anbefaling er ris, dersom du har anledning til å koke to kjeler på én gang.
Forberedelser hjemme:
Kutt grønnsaker og del kylling i biter.
På tur – slik gjør du:
Hvis du skal ha foliepoteter som tilbehør, fyr opp bål slik at du rekker å få glør til bakingen.
Finhakk sjalottløken. Varm en buljong av buljongterning, vann og 1 ss estragon i en liten kjele. Ta av varmen og la stå og trekke.
Varm nå den større gryten med olje og ½ ts salt og stek kyllingen på middels varme i rundt 10 minutter.
Snu flere ganger og prøv å unngå at noe svir seg. Ta kyllingen ut av gryten og legg til side. Ikke skyll pannen!
Stek sjalottløken glassaktig (3–4 minutter) i fettet fra kyllinggryten.
Slukk med eddiken og bruk sleiven til å løse opp det som sitter fast i grytebunnen.
Ha deretter i buljongen. Kok opp og ha kyllingen tilbake. Kok under lokk (eller aluminiumsfolie) i ca. 15 minutter, eller til kyllingen er ferdig. (Test: Stikk en gaffel i kjøttet. Dersom væsken som kommer ut ,ikke er rødlig, er kyllingen ferdig).
Plukk ut kyllingen igjen. Rør inn fløte, sennep, litt pepper og resten av estragonen (1 ss). La koke på høy varme i 15–20 minutter, til sausen er godt redusert og begynner å tykne (du kan jukse med ½ ts maisenna etter 10 minutter for å spare tid).
Husk å forberede poteter, ris, pasta eller brød! Eventuelle foliepoteter trenger 20 minutter i glørne.
Ha i kyllingen igjen og småkok i 4–5 minutter til denne er blitt gjennomvarm. Smak nå til med salt og pepper. Bon appétit!
Tips:
- Hvitvin kan erstattes med med en god hvitvinsedikk og vann.
- Bruk gjerne frossen kylling, som kan tine underveis dersom du har en tur foran deg.
- Velg en tørr hvitvin, ikke søt eller halvtørr.
- Akkurat til estragonkylling er tørket estragon mer funksjonelt og smaksrikt enn fersk estragon, men den bør ikke ha ligget i kjøkkenskuffen i for mange år.