Middag 

Fransk estragonkylling

Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Hilde Grøtte

Estragonkylling er en helt nydelig klassiker som i opphavslandet Frankrike regnes som en slags mellomting mellom gourmet- og hverdagsmat.

Det er ingen grunn til at vi ikke kan unne oss denne erkefranske retten på tur. En god poulet à l’estragon er nemlig ikke særlig komplisert!

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 stk
    kyllingfileter
  • 3 ss
    olivenolje
  • 0.5 ts
    salt
  • 3 stk
    sjalottøk
  • 1 dl
    eplecidereddik eller annen god eddik
  • 400 ml
    hønsebuljong
  • 2 ss
    tørket estragon
  • 300 ml
    fløte
  • 2 ts
    fransk sennep
  • 0.5 ts
    hvit pepper
  • 0.5 ts
    maisenna

Som tilbehør er det godt med ris, foliepoteter, pasta (type makaroni) eller rett og slett baguette. Vår anbefaling er ris, dersom du har anledning til å koke to kjeler på én gang.

Forberedelser hjemme:

Kutt grønnsaker og del kylling i biter.

På tur – slik gjør du:


1

Hvis du skal ha foliepoteter som tilbehør, fyr opp bål slik at du rekker å få glør til bakingen.

2

Finhakk sjalottløken. Varm en buljong av buljongterning, vann og 1 ss estragon i en liten kjele. Ta av varmen og la stå og trekke.

3

Varm nå den større gryten med olje og ½ ts salt og stek kyllingen på middels varme i rundt 10 minutter.

4

Snu flere ganger og prøv å unngå at noe svir seg. Ta kyllingen ut av gryten og legg til side. Ikke skyll pannen!

5

Stek sjalottløken glassaktig (3–4 minutter) i fettet fra kyllinggryten.

6

Slukk med eddiken og bruk sleiven til å løse opp det som sitter fast i grytebunnen.

7

Ha deretter i buljongen. Kok opp og ha kyllingen tilbake. Kok under lokk (eller aluminiumsfolie) i ca. 15 minutter, eller til kyllingen er ferdig. (Test: Stikk en gaffel i kjøttet. Dersom væsken som kommer ut ,ikke er rødlig, er kyllingen ferdig).

8

Plukk ut kyllingen igjen. Rør inn fløte, sennep, litt pepper og resten av estragonen (1 ss). La koke på høy varme i 15–20 minutter, til sausen er godt redusert og begynner å tykne (du kan jukse med ½ ts maisenna etter 10 minutter for å spare tid).

9

Husk å forberede poteter, ris, pasta eller brød! Eventuelle foliepoteter trenger 20 minutter i glørne.

10

Ha i kyllingen igjen og småkok i 4–5 minutter til denne er blitt gjennomvarm. Smak nå til med salt og pepper. Bon appétit!

GOURMETMÅLTID TIL SKOGS: Baguette er det enkleste tilbehøret.

Tips:

  • Hvitvin kan erstattes med med en god hvitvinsedikk og vann.
  • Bruk gjerne frossen kylling, som kan tine underveis dersom du har en tur foran deg.
  • Velg en tørr hvitvin, ikke søt eller halvtørr.
  • Akkurat til estragonkylling er tørket estragon mer funksjonelt og smaksrikt enn fersk estragon, men den bør ikke ha ligget i kjøkkenskuffen i for mange år.

Del denne artikkelen